Tšiili päästetud kaevurid esitasid kohtusse kahjunõude

Eelmisel aastal saime kaasa elada Tšiili kaevanduses lõksu jäänud meeste päästmisele. Reedel esitasid nad kõik valitsuse vastu hagi, milles süüdistavad Geoloogia- ja Kaevandusametit ja kaevanduse omanikke hooletuses. Igaüks neist nõuab kahjutasuks 380 tuhat dollarit. Tšiili SKP inimese kohta on umbes 6 tuhat dollarit ja seega nõuavad nad umbes 60 aasta keskmist palka. Nad küll rõhutasid, et teevad seda tulevikule mõeldes ega nad pole oma päästjate või valitsuse vastu. Kui siin edasi mõelda, siis ilmselt oleks tulnud kaevanduse omanikel odavam jätta mehed päästmata ja maksta nende surma eest kahjutasu, mis ilmselt oleks olnud märksa väiksem kui praegu nõutav summa. Kaevandustes saab ikka inimesi otsa ja pole nagu kuulda olnud, et need teated üle paari päeva uudistes kajastamist leiaksid. Need on nagu ilmateated, mis pärast vananemist peast ära pühitakse. Ilmselt neid utsitasid seda sammu astuma ka juristid, kes loodavad oma osa sellest tulust saada. Kurb tagajärgi võib olla kogu mäetööstusele aga selline, et edaspidi ei üritatagi kaevureid päästa, vaid nad jäetakse maha ja peetakse maapeal matused ning makstakse elukindlustus välja.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga