inimesedmajandus

Obama tõstab võlalage, et päästa plutokraatia

Plutokraatia on rikaste võim. Ameerika kulutab presidendi valimiseks üle miljardi dollari. Seejuures, valijad annavad oma hääle valijameestele, mitte otse presidendi kandidaatidele. See on samasugune olukord kui Eestis anti hääled parlamendi liikmetele ja need valivad nüüd presidendi. Tõsi, meie presidendil on märksa väiksemad õigused võimu mõjutamiseks kui USA-s.

Reedel ei saavutatud kokkulepet USA võlalae tõstmise kohta. Demokraadid soovivad kaotada rikastele antud maksusoodustused, konservatiivid on kindlalt selle vastu ja nõuavad riiklike toetuste kärpimist. Kas see pole parim tõestus, et riik on rikastele, kes kasutavad selle maksusoodustust ja on nõuavad vaesemate inimeste elu-olu toetamise vähendamist, sest siis nad võiksid kapitalismi nimel rohkem töötada.

President Barack Obama on isegi jõudnud teatada, et ta kavatseb iseseisvalt tõsta laenulage ja võtta sellega kaasneva vastutuse, sest maailma suurim majandus tuleb päästa uude kriisi langemisest.

Konservatiivide alamkoja juht John Boehner lahkus kõnelustelt ja lubas rääkida senaatoritega. Võlalae tõstmise kõneluste paigalseisust saab lugeda näiteks YLE uudistest

Ma arvan, et kogeme praegu hollywoodi stiilis pinge kruvimist, kus uudised ei sisenda optimismi (kokkulepet ei paista) aga tegelikult teavad kõik mängus osalejad, milliste kaartidega nad tegelikult kokkumängu lõpetavad.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga