eliitinimesedmajandusuus maailm

Gaza abilaevade rünnaku raport jäi taaskord avaldamata

Eelmise aasta suvel korraldas Iisrael sõjalise operatsiooni, et takistada sissepiiratud Gaza elanikele toiduabi ja muu eluks vajaliku saatmist. Ilmselt on paljudel meeles 9 rahuaktivisti hukkumine, selles rünnakus. Juhtunu kohta tõe selgitamiseks loodi ka komisjon kui nagu lugesin, siis selle raporti avaldamine lükkus teist korda edasi. See pidi juhtuma 8. juulil aga saab ilmselt toimuma 20. augustil. Kuni selle ajani üritab Iisrael siluda diplomaatilisi suhteid Türgiga, mis on katkenud. Selle eeldusena on Türgi nõudnud Tel Avivi vabandust rünnaku eest, kahjutasu maksmist hukkunute peredele ja Gaza blokaadi lõpetamist. Mulle tunduvad need juudiriigi eksimuse tunnistamisena ja palestiinlaste blokaadi lõpetamine tundub täiesti ebatõenäolisena.

Sellel aastal ei õnnestunud abilaevu saata, sest Kreeka valitsus tegi vastavaid jõupingutusi nende lahkumise takistamiseks. Eelmisel esmaspäeval (18. juulil) jõudis ainult 1 väike laev Gazasse.

Miks peaks see meie jaoks oluline olema? Sest tegemist on maailma tihedaima asustusega alaga, kus inimeste elutegevus on tõsiselt takistatud. Tallinna linna pindala on 159 ruutkilomeetrit, Gaza suurus on 360 ruutkilomeetrit. Tallinnas elab umbes 400 tuhat inimest, Gaza elanike arv on hinnanguliselt 4x suurem ehk 1,67 miljonit. Mõelge ise kuivõrd stressitekitav võib olla elu poole suurema rahvaarvuga Tallinnas kui linna piire valvavad sõdurid ja kõik eluks vajalik tuleb sisse tuua. Ma pole näinud Tallinnas ühtegi koduveist ega lapikest haritavat maad. Ometigi märgib CIA faktiraamat, et 21% Gaza pindalast on kasutuses põllumajanduses. Ma arvan, et inimeste tihedalt kokku surumine on ka üks põhjusi, miks nad muutuvad vägivaldsemaks. Neil pole lihtsalt isiklikku ruumi ja see muudabki nad taolise olukorra loonud rahva ja riigi suhtes vaenulikuks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga