blogid ja internetteesti meediainimesed

Ma enam ei kommenteeri epl.ee lehel

Eesti Päevaleht sai 5. augustil internetis uue kujunduse. Minu meelest on tegemist delfistumisega ehk delfi.ee sarnaseks muutumisega. Sellele viitab nii pealelehe ülesehitus ülevalt alla teemadeks kui paremale äärde tekkinud kolmas veerg reklaami ja igusuguste delfi.ee rubriikide tarbeks.

Mina ei saa sellest muutusest aru, sest paberil ilmuv ajaleht ei tohiks sarnaneda elektroonilise portaaliga. Samas on kohane meenuv ütlus, et ärge kunagi takistage vaenlast vigade tegemisel. Mitte, et mul oleks sõda toimetusega aga nad kajastavad arvamusi, mis pole minu arvates kogu valijaskonda kajastavad ja seetõttu on nende vead ainult tervitatavad.

Täiesti vihaseks ajab mind aga see, et ära on kaotatud varasema kasutajate identifitseerimise ajal kirjutatud kommentaaride edetabel. Ma isegi ei mäleta enam kui palju mul neid oli! Tean ainult seda, et olin 3 kohal ja 21. juulil 2011 sai täis 888 kirjutatud kommentaari. Kui palju ma neid kirjutasin pärast seda, pole mul enam aimugi ja vastavad statistika lehed ka ei toimi. Samuti pole mul oma arvamusi ühe lehena (seal olid viimased 20(?) arvamust) ning kõik kirjutatud on artikleid mööda laiale. Mis tähendab, et kõik mõtted, mis ma olen kirjutanud alates 1. jaanuarist 2010 ja avaldaon justkui käega pühitud ja nende taastamiseks tuleb hakata neid ükshaaval otsima.

Kindel on vaid see, et 5. juunil oli järjekord Harri Kingo (1061), Peeter Seling (931), Virgo Kruve (872), Raul Raudsepp (851), Peeter Ilaste (633), Toivo Kirsman (603), Mart Ummelas (511), Edgar Pugi (497), Aime Kuum (443) ja Jaanus Teder (436).

Muidugi võidakse süsteeme aastate jooksul muuta aga minu jaoks tähendab see ennekõike seda, et sellele eelneb teavitus ja andmeid lihtsalt ei muudet olematuteks. Ilmselt ma olen vihane, sest pidasin oma kirja pandud tekste tähtsateks ja selle tõttu reageerin nende kadumisele taoliselt. Muidugi ma teadsin, et kellegi teise lehel kirjutades  on võimalus sellest ühel päeval täielikult ilma jääda aga ma poleks osanud sedavõrd kiireid muutusi oodata.

Meenutasin neid viimaste kuude muutusi ja ilma otsingut kasutamata ja mälu järgi arvan, et kusagil maikuu 20 kuupäeva paiku toimus artiklite täies mahus avaldamise lõpetamine. Sellele järgnes delfi tekstide muutmine päevasteks uudisteks ja nende juures vabalt kommenteerimine. Arvamuse rubriik oli siis veel prestiižne ja nõudis varasemal tasemel tuvastamist ehk ainult oma nime all said arvamust avaldada. Nüüd on augusti alguseks loobutud kõigest, mille eest seisti varasemad 17 või enam kuud. Kõik selle pärast, et tuli uus peatoimetaja Vallo Toomet. Ma ei tunne teda aga järgnevad kuud meenutavad mulle kramplikku tõmblemist. Vähemalt mina ei suuda näha neil sammudel seost või loogilisi seoseid. Eesti Päevalehe artiklid on asendatud delfi.ee toodetud sisuga, tuvastatud kommenteerimine on asendatud anonüümse kommenteerimisega, kujundus kopeerib delfi.ee portaali. Ajalehest pole enam midagi alles ja asemele on saadu mingisugune hübriid-portaal.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga