inimesedolukord riigispoliitika

Inimeste vabadused on ohus

Kui Eestis peaks nüüd juhtuma tulistamine ja pommiplahvatus, siis selleks innustuse andja leiab ilmselt Inforpartisani blogist.

Kirjutasin sellise lause 12 päeva tagasi. Nüüd soovin, et poleks selle Norra massimõrvari suuvoodri blogi sisu kohta arvamust avaldanud. Praegu on sellel blogijal pooleli postituste seeria “Terrorism Euroopa Liidus 2010”, seda on ilmunud 3 sissekannet ja ilmumata on veel 4 postitust. Ilmselt saab ta teha ka käesoleva aasta kohta uue seeria postitusi, materjal on lausa Eestis olemas. Tegelikult oli tänane juhtum kõige tavalisem kriminaalne tegu ja sellel pole mingeid terrorismi tunnuseid. Link on Infopartisani eneseõigustusele.

Kui 22. juulil tapeti 77 inimest vabamüürlase ja konservatiivi poolt ning kõigil oli suu lukus tema poliitiliste (konservatiivsete) vaadete kohapealt, siis tänane enesetapja* on juba pealkirjades tembeldatud poliitilise kuuluvuse järgi. Seda kasutasid ära Andrus Ansip omapoolse arvamuse edastamiseks ja Mart Laar lausa AK otsesaates intervjuu andmiseks. Kui te kavandate midagi, siis arvestage kindlasti ka valitsuse pressinkonverentside toimumisega, mis on neljapäeva lõunal. Seega peate tegutsema hiljemalt kolmapäeval, et kõike teadev Andrus saaks ajakirjanike ees midagi arvata. Nüüd ta peab terve nädala ootama pressikonverentsi. Või tehakse mingi valitsuse erakorraline istung, kes teab.

Ilmselt järgneb sellele taaskord tung suurendada inimeste järel nuhkimist ja vähendada nende õigusi. Norra juhtumi järel proovis retsidivist Ken-Marti Vaheri juhitud Siseministeeriumi kantsler juba interneti jälgimise viia reaalajas toimuvaks aga vist ei läinud läbi. Seejuures jäeti ütlemata, et juba praegu on kogu elektrooniline side logitud aastaks kuni viieks, paljud teenused reaalajas jälgitavad ja kõik andmed jälitajate avaldatavad hiljemalt 10 tunni jooksul. Selgitusena olgu öeldud, et retsidivist tähendab lihtsalt korduvalt karistada saamist (Vaheril oli üle 30 kihutamise trahvi), mitte toime pandud tegude raskuse järgi saadud nime.

Kui inimene leiab, et Eestis elamise asemel on parem lasta ennast ära tappa*, siis ei loe majanduskasvu numbrid ega jutud majanduskriisist taastumisest. Samamoodi on Londoni probleemide taga 26 tuhande politseiniku koondamine möödunud aastal ja sotsiaalkulutuste tugev kärpimine.

Muidugi oli Kaitseministeeriumis paugutamine ja politsei kuulide läbi hukkumine omamoodi kuulsaks tegev viis suremiseks, uhkem kui lihtsalt kuul pähe lasta. See pälviks lehes heal juhul paar rida aga nüüd on tal kõigi päevalehtede külgedel suur foto garanteeritud. Juttu jätkub kohe mitmeteks päevadeks, pange tähele! Nagu nägime, siis Mart Laar sai tänu surnud mehele ka AK stuudiosse intervjuud andma.

Lahendusena näen mina siinsete inimeste toimetuleku parandamist ja suuremat demokraatiat, mitte maksukoormuse tõstmise poliitikat ( 2009. aastal Euroopa Liidu suurim), mille tagajärjel inimeste reaalne sissetulek vaid kahaneb, sest eluks vajaliku hinnad kasvavad sellest kiiremini.

* Ma nimetan teda enesetapjaks, sest tal oleks olnud võimalus soovi korral tappa tänaval või ministeeriumis, nagu see Norra konservatiiv Breivik käitus relvastamata inimestega, kuid selle asemel valis ta surma läbi politsei kuulide. Kahjuks oli ta üle keskealine mees ning ilmselt temast ei jäänud maha grafomaani tekste ega muud elektroonilist pärandit, mis selgitaks taolise äärmusliku sammuni jõudmist. Olin temast kirjutanud 2009. aastal kui kohaliku omavalitsuse valimiste ajal võltsis ta ühe erakonna kampaanialehte ehk proovis kahjustada mainet aga ei hakka seda linkima. Samuti jätsin teadlikult tema nime tekstis kasutamata, sest ta ei vääri nimetamist.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga