inimesedmajandus

Inglismaa protestid olid araabia kevade jätk

Praeguseks peaksid Suurbritannia noorte rahutused olema läbi saanud. Neil ei paistnud olevat poliitilist sisu kuigi konservatiivide ja liberaalide valitsus on tugevalt kärpinud sotsiaaltoetusi ja inimestele antavat toimetuleku abi. Samuti on vähendatud politseid 26 tuhande võrra. Need kärped toimusid alles sellel kevadel.

Kui kevadel läks Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas võimude vastaseks protestiks, siis seda nimetati kohe araabia kevadeks ehk riigist riiki levinud revolutsiooniks. Juuli keskpaigas jõudis see rahuolematus Iisraeli. Meie telekanalites seda eriti ei käsitletud. Väliskanalites võis küll näha, et inimesed ei olnud rahul tõusnud eluaseme ja toidu hindadega ning nõudsid valituselt tegevust selle ohjeldamiseks.

Suurbritannia linnades juhtunu oli minu meelest ilmajäetud inimeste vastuhakk riigis tekkinud olukorrale. See pööras varastamiseks ja rüüstamiseks, sest see pälvib meedia tähelepanu. Isegi mitme tuhande rahuliku osavõtjaga protestid ei ületa uudiskünnist nii kergelt kui halvad uudised.

Milline oli poliitikute reageering? Ennekõike näevad nad vajadust anda politseile täiendavalt õigusi juurde ja suurendada kontrolli ühiskonna üle. See on tagajärgedega tegelemine. Põhjus on hoopis selles, et praeguste noorte tööpuudus on 20% ja see on vähemalt 2 korda suurem kui 5-10 aastat tagasi kooli lõpetanute seas. Praegune haridussüsteem toodab juurde inimesi, kelle jaoks tööturul pole lihtsalt töökohti. Vähemalt mitte iga viienda jaoks. Sellest ka vaesuses virelemine.

Iraani reageering oli huvitav. Nad on saatmas Suurbritanniasse oma delegatsiooni, et uurida inimõiguste rikkumisi ja president Mahmoud Ahmadinejad mõistis hukka protestijate vägivaldse kohtlemise.
http://english.irib.ir/news/political/item/78119-mideast-awakening-sparked-uk-unrest

Maailmas ja ka Eestis on seda Inglismaal toimunut püütud näidata kui lihtsat röövimist ja varastamist. Näiteks reedel oli TV3 uudistesaates intervjuu, kus 3 näomaskis noort rääkisid just saamahimu pärast asjade varastamisest, mida nad muidu poleks endale lubada saanud. Selle teksti leiab ka EuroNews´ist. Üks noortest ütleb, et ta sai 2000 naela väärtuses oma perele asju. Ilmselt nende müük kergendab paariks kuuks tema toimetulekut. Millega oleme jõudnud tagasi massimeedia tekitatud pildini, et tegemist oli lihtsalt rüüstamise ja varastamisega. Sama väidavad poliitikud ja keegi ei mõtle sügavamate põhjuste peale.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga