inimesed

Euroopa kardab sünnitavat Türgit

Pärast tutvumist Euroopa Liidu demograafiat selgitava tabeliga, tekkis mul äratundmine, miks ikkagi kristlik Euroopa on venitanud ligi pool sajandit Türgi vastuvõtuga. Põhjus on demograafias, mis Euroopas on pingelises seisus aga türklaste juures täiesti buumis.

Rahva läbivad aja jooksul erinevad demograafiliste protsesside etappe. Neid eristatakse sõltuvalt inimeste sündivusest ja rahvastiku üldisest juurdekasvust. Hilisemates etappides jääb sündivus ja rahvastiku juurdekasv väiksemaks, sest elatustase on piisavalt hea ja noorte inimeste suremus väike. Järelikult pole oma pensionisamba sünnitamiseks vaja rohkem kui 1-2 last. Vaestes riikides on sellele lisaks arvestatud ka haiguste ja näljahädade koefitsendiga, sellest ka 3-4 ja enam last.

Eurostati andmete järgi selgus, et 2010. aastal suurenes 27 liikmesriigi rahvastik sündivuse tõttu 864,8 tuhande inimese võrra aga Türgis sündis juurde 820 tuhat inimest. Kui Euroopas oli rahvastik 502,5 miljonit, siis Türgis ainult 73,7 miljonit. Seejuures on üldnumbrid väga kõnekad: sünnitati 1,29 miljonit last ja suri 459 tuhat inimest. Seevastu Saksamaal suri 858 tuhat, Prantsusmaal 545 tuhat, Itaalas 587 tuhat, Suurbritannias 561 tuhat inimest. Kui vaadata sündide ja surmade vahet, siis suurim kasv oli Prantsusmaal 284 tuhat, Suurbritannias 245,6 tuhat, Hispaanias 100,7 tuhat, Hollandis 47,8 tuhat inimest. Kahanemine jällegi Saksamaal -180,8 tuhat, Rumeenias -47,5 tuhat, Ungaris -40,1 tuhat, Bulgaaria -34,7 tuhat, Itaalias -25,5 tuhat inimest.

Nendest andmetest on näha, et Euroopa ületab Türgit suremuselt ning ei sünnita ligilähedaseltki sama palju. Selle tõttu on ka poliitikud aina edasi lükanud seda liitumist, sest nad kardavad oma vähese sündivuse pärast vähemusse jäämist. Teine põhjus võib olla ka see, et tegemist on islamistliku riigiga, mis pöördub küll sama ainujumala poole kui kristlased aga teeb seda teisiti.

Euroopa peaks hoolikalt vaatama seda oma piiridel tekkivat Türgi suurvõimu, sest noor rahvastik on kaasaegse riigi edasikestmise jaoks peamisi tingimusi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga