Firmade andmete järgi majanduskriis pole lõppenud

Valitsusliidu poliitikute väitel läheb Eesti majandusel hästi. Ometigi lõpetab rõivaid tootnud firma Tallinnas, restoran Tartus, ehitusfirma on suures kahjumis ja ainsad kasvavad asjad on toimetulekutoetuse väljamaksed ning hinnad. Siin on mõned tähelepanekud eilse päeva meediast.

Rõivatootja PTA paneb oma poed kinni. Kui kiirustate, saate osa odavast lõpumüügist. Ma ütleks isegi, et reaalsete varade riisumisest. Juhtkond riisus muidugi ettevõttest suurema osa varadest, nagu Kreenholmi puhul aga lihtsad inimesed saavad saaki riisuda läbi üliodavate hindade.

PTA veel tegutsevates kauplustes, Klementi peahoone all asuvast vabrikupoes ja Viru keskuse poes, saavad naised nüüd muidu üsna kalleid rõivaid 60 protsendi suuruse allahindlusega./…/
Stiilse pluusi või džempri saab praegu lunastada vaid 5 euro eest, kleit maksab 12 ja püksid 9-15 eurot, heast kangast mantlite ja kostüümide hinnad jäävad 20 ja 30 euro vahele.
http://www.ohtuleht.ee/439693

Äriplaani ebaõnnestumise kohta lugesin, et “Mari Martini hinnangul võis rõivafirmale PTA saada saatuslikuks isikupära puudumine ja puudulik kommunikatsioon tiheda konkurentsi tingimustes.” (naine24.ee lehelt)
Anu Saagim lisas samal lehel “Ma arvan, et nad jäid n-ö ajale jalgu. Järelikult oli nende areng kehv ja mitte ootuspärane.”

Halvasti läheb isegi ehitusfirmal:

Ehituskontsern Merko lõpetas teise kvartali 3,4 miljoni euro suuruse kahjumiga ning kinnitas, et tänavu ettevõte kasumisse ei jõua.
http://www.ohtuleht.ee/439711

Lisaks uudis Tartust:

Ligi kümme aastat Tartu kesklinnas tegutsenud restoran Gruusia Saatkond sulges reedel uksed, sest majanduslanguse ajal tekkinud ja üha kasvanud maksuvõlg ei lubanud enam edasi tegutseda.
http://www.ohtuleht.ee/439714

Tallinnas makstakse rohkem toimetuleku toetusi kui eelmisel aastal:

Toimetulekutoetust saavate perede arv oli 2010. aasta juulis 2150 ja tänavu 2196; toetust saavate pereliikmete arv tõusis aastaga 3544-lt 3643-le ja laste arv 807-lt 954-le. Mõnevõrra on vähenenud toimetulekutoetust saavate töötute arv – kui mullu juulis sai toimetulekutoetust 2192 töötut, siis tänavu samal ajal 2001 töötut.
http://www.ohtuleht.ee/439699

Selle kõige peale võivad Eestimaalased rõõmustada, sest meie oleme Euroopa Liidus liidrid – hinnatõusu alusel.

Eesti inflatsioon oli juulis eelmise aasta sama kuuga võrreldes 5,3 protsenti, mis on suurim number nii euroalas kui Euroopa Liidus tervikuna.
http://uudised.err.ee/index.php?06232948

Järeldused. Kui inimesed on tööta ja saavad toimetulekutoetusi, siis nad ei osta PTA riideid ega käi restoranis söömas. Vähene käive sunnib hindu tõstma, mis omakorda toob kaasa klientide arvu või ostusumma vähenemise. Kaotage aga rohkem töökohti ja siis imestage, et miks majandus kipub seisma jääma. Üks ilmsemaid vastuseid on muidugi see, et palga puudumisel inimesed ei tarbi praktiliselt midagi ja selline käivete langus jõuab uute ettevõteteni.

Lohutuseks. Teiste riikide kogemus on näidanud, et laenubuumi ja kinnisvara mulli mõjud kestavad majanduses 4 aastat. Eesti kukkus auku 2008. aasta teisel poolel ja ilmselt hakkab kergemaks minema järgmise aasta sügisel. Palju pole enam jäänud, viimane aasta vireleda. Seejuures ma ei eita, et SKP võib numbrites kasvada ilusasti, ainult see raha ei too tööd ega inimestele palka. Näiteks on tegemist Euroopa Liidu abirahade paigutamisega asfaltisse ja betooni. Olen kuulnud, et laenukriis paneb ka Euroopa Liidu projektirahasid varasemast erinevalt liikuma ehk need võivad sootuks ära kuivada. Need ongi meid veel pinnal hoidnud, ilma nendeta oleks nagu 2003. aastani.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga