inimesedmajandus

Monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seadus tõstab Karksi-Nuia toasooja hinda

Viljandimaa Karkis-Nuia asula kaugkütte hinna tõus sai Konkurentsiameti heakskiidu, mida kohalik omavalitsus oli eelnevad 2 aastat takistanud. Uus hind saab olema 1021 krooni või 65,32 € megavatt-tunni eest. See on näide valitsusliidu palju kiidetud ja reklaamitud monopolide ohjeldamise seaduse tegelikust mõjust. Omavalitsuste käest võeti hindade reguleerimise võimalus ära ja anti võimalus kohtu kaudu hinnatõusu nõuda, mille siis kinnitab Konkurentsiamet.

Kohalik omavalitsus oli Karksi-Nuias olnud alates 2009. aasta augustist selle vastu ja isegi kohus jäi nende poolele aga pärast monopolide ohjeldamiseks nimetatud seaduse jõustumist möödunud aasta novembris, sai Konkurentsiamet otsustusõiguse endale ja tegi nüüd augusti alguses ära hinnatõusu otsuse. Selle tagajärjel hakkab 10. septembrist Läti piiri ääres Karksi-Nuias toasoe maksma vaid 6,91 protsenti vähem kui Tallinnas aga pealinnas saadakse palka keskmiselt 40,1% rohkem.

Selleks viidatud seaduseks, mis tegi lõpuks hinna tõstmise võimalikuks on “Monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seadus” (tekst Riigi Teatajas) ja see kehtestati möödunud aasta juunis.

Selle seaduse kehtestamise poolt hääletasid 17. juunil 2010 peamiselt valitsusliitu kuuluvad saadikud ja toetuse andsid järgmised saadikud:

Eesti Reformierakonna fraktsioonist Rein Aidma, Tõnu Juul, Raivo Järvi, Urmas Klaas, Tõnis Kõiv, Väino Linde, Lauri Luik, Maret Maripuu, Kalle Palling, Mati Raidma, Paul-Eerik Rummo, Taavi Rõivas, Tatjana Muravjova, Jaanus Rahumägi, Rain Rosimannus, Helmer Jõgi, Leino Mägi, Harri Õunapuu, Silver Meikar, Hannes Astok, Ivi Eenmaa, Keit Pentus, Jaak Salumets, Erik Salumäe, Ene Kaups, Robert Antropov ja Katrin Karisma-Krumm; Isamaa ja Res Publica fraktsioonist Ene Ergma, Andres Herkel, Kaia Iva, Marko Mihkelson, Erki Nool, Liisa-Ly Pakosta, Urmas Reinsalu, Sven Sester, Margus Tsahkna, Toomas Tõniste, Mart Nutt, Trivimi Velliste, Ken-Marti Vaher, Peeter Tulviste, Mart Laar, Elle Kull, Lauri Vahtre ja Mari-Ann Kelam; Eestimaa Roheliste fraktsioonist Mart Jüssi, Valdur Lahtvee ja Toomas Trapido; Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsioon Jüri Tamm ja Mark Soosaar; faktsioonitud Tarmo Mänd ja Terje Trei.

Pidage need nimed meeles, sest nad võtsid ära kohaliku omavalitsuse otsustusõiguse, andsid võimaluse kohtu kaudu monopoolsel ettevõttel hinnatõusu nõuda ja lõpuks tegid elu Eestimaal kallimaks. Nad tahtsid kindlasti parimat aga välja kukkus nagu alati.

Kirjutasin sellel teemal ka artikli: Lubati monopole ohjeldada, saime räige hinnatõusu

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga