inimesedmajandus

Graafik Euroopa Liidu majanduskasvu kohta

Tegin viimase 4 kvartali kohta võrdleva graafiku, et saada visuaalselt ülevaade Euroopa Liidu 27 liikmesriigi majanduses toimuvate arengutega. Andmed on Eurostati statistikast, graafiku tegin ise. Kollase tulba taga toodud number näitab 2011. aasta I kvartalis toimunud kasvu (Kreeka puhul kahanemist).

Üks, mis kohe hakkab silma, on suurelt miinuses olev Kreeka. See riik on saanud möödunud aastal 110 miljardit ja samasuure summa ka käesoleval aastal abirahasid ja sisuliselt on Euroopa Keskpank ära ostnud suurema osa tema võlgadest. Sellele vaatamata jätkub langus. Mina arvan, et see on kärpekavade tulemus ja seda ennustasid paljud majandusteadlased, muidugi mitte need IMF-i omad. Miinusesse on sellel aastal kukkunud ka Portugal. Rumeenia on sealt jällegi positiivsele poolele tulnud, kuigi 0,3% on väga väike kasv. Iirimaa on nullis.

Euroopa Liidu 27 liikmesriigi SKP muutus võrreldes aasta varasema kvartaliga. Ajaperiood on 2010. aasta III kvartalist kuni 2011. aasta II kvartalini. Andmete allikas Eurostat, graafik Virgo Kruve
Euroopa Liidu 27 liikmesriigi SKP muutus võrreldes aasta varasema kvartaliga. Ajaperiood on 2010. aasta III kvartalist kuni 2011. aasta II kvartalini. Andmete allikas Eurostat, graafik Virgo Kruve

Ainsad tõusjad olid II kvartali järgi Austria ja Läti, mille tulemus oli parem kui I kvartalis. Seevastu langev trend on väga paljudes riikides: Suurbritannia, Rootsi, Soome, Slovakkia, Holland, Ungari, Leedu, Küpros, Itaalia, Prantsusmaa, Kreeka, Eesti, Saksamaa, Tšehhi, Bulgaaria, Belgia. Paigalseis oli Iirimaal ja Rumeenias, neist viimase kasv küündis vaid 0,3 protsendini.

Eraldi tuleks selle graafiku pealt rõhutada, et suuremad riigid on väga kasina kasvuga: Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania. Kõik nad jäävad 0,8 ja 4,6 protsenti vahele. Tuletame nüüd meelde laenude intresse ja jõuame järeldusele, et paljudel juhtudel pole nende tasumiseks piisavalt majanduskasvu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga