inimesedmajandus

Nord Stream valminud gaasitoru ja Euroopa tagahoovi olukord

Mul jäi sellest varem kirjutamata aga praeguseks 9 päeva tagasi sai Nord Stream valmis ka teise gaasitoru Venemaa ja Saksamaa vahel. Gaas lastakse 1200 kilomeetri pikkusse torusse sisse talvel ja teine võetakse kasutusele järgmisel aastal. Sellega on Euroopa majanduse mootor Saksamaa ühendatud toru kaudu Venemaa külge, mis annab võimaluse meie idanaabril ka teatavaks surve avaldamiseks majanduse välistes küsimustes. Umbes nii, et Eesti, Läti või Leedu peavad Venemaa jaoks lahendama mingi küsimuse, sest muidu saab Saksamaa vähem gaasi ja seejärel tuleb sama soov meile läänest (Brüsselist).

Me vahetasime ühe tõmbekeskuse teise vastu. 20 aastat tagasi olime Moskvast vaadatuna eesliinil demokraatia ja kapitalismi poole liikumise suunas. Nüüd oleme Euroopast vaadatuna mingi imelik Ida-Euroopa serv, kuhu pole isegi korralikku logistilist ühendust. See on ka mõistetav, sest suurem osa kaupadest ja inimestest on siit lihtsalt läbi minemas, mitte siia tulemas. Näiteks Tallinn on ristluslaevade vahepeatus Peterburi sõitmisel. Eile tuli Siim Kallaselt ka selline hinnang: ” “Ikka väga palju on neid, kes arvavad, et me [eestlased – toim.] oleme metslased siin võsas ja palju on parmusid jne,”

Vaatasin just eile taasiseseisvumispäeval ETV saadet “Eestlased Kremlis” ja sain oma üllatuseks teada, sest olin selle varem ära unustunuda, et ka juba ENSV aegadel olid Igor Gräzin, Ülo Vooglaid, Toivo Ninnas, Ivar Raig ja Hardo Aasmäe tegevad saadikutena Moskvas. Muidugi ei saanud sinna keegi teine peale tõelise parteilase ehk kommunisti.

Igor Gräzin ja Mihhail Gorbatšov, taustal Jevgeni Kogan. Kaader ETV: Eestlased Kremlis
Igor Gräzin ja Mihhail Gorbatšov, taustal Jevgeni Kogan. Kaader ETV: Eestlased Kremlis

Ma ei näinud seal Liia Hännit, Mart Laari, Tunne Kelamit, Mart Nutti ja teisi kommunistlikule parteile vastandunud inimesi, kes on püüdnud oma osalemist iseseisvuse taastamisel igati rõhutada. Kuni selleni välja, et Rahvarinde ja Ülemnõukogu roll taandatakse taustal toimuvaks tegevuseks.

Ma vaatasin seda saadet ja sain aru, et meie poliitikas on endiselt dinosaurused. Need on inimesed, kes käisid meid esindamas kommunistidena Moskvas ja kes nüüd esindavad meid teiste erakondade all kas Riigikogus või lausa Brüsselis. Täpsemalt on siis poliitikas endiselt tegevad kunagistest Moskva saadikutest Siim Kallas, Edgar Savisaar, Arnold Rüütel (polnud saadik) ja Igor Gräzin. Mõnevõrra on tagasi tõmbunud Marju Lauristin, Ülo Vooglaid, Ignar Fjuk, Ivar Raig, Arvo Haug, Ülo Nugis, Toivo Ninnas, Indrek Toome, Juhan Aare. Selles mõttes, et nad pole enam poliitika tipus aga olid veel seal 10-15 aastat tagasi või osalevad ka nüüd teises liigas ehk siis mõne teise valdkonna asjatundjatena.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga