blogid ja internettinimesed

Facebooki Like nupu eest võib saada Põhja-Saksamaal trahvi

Saksamaa Schleswig-Holstein´i liidumaa andmekaitsja Thilo Weichert on asunud võitlusse Facebooki Like nupu vastu, mis andmekaitsja sõnul teeb võimalikuks sotsiaalvõrgustiku gigandil kasutajate eelistusi tuvastada läbi erinevate lehekülgede külastamise andmete. Oma 19. augusti avalduses teatas ta plaanist võtta samme nende era- ja ametkondlike lehekülgede vastu, millel on Facebooki Like nupp, mis laseb kasutajatel külastatavat lehekülge hinnata.

The data protection agency could slam websites operating in Schleswig-Holstein with up to 50,000 euros ($72,000) if they continue to use the “like” button or manage fan pages on Facebook’s website after the end of September.

“Like” votes help the company sell advertisement and allow third-party websites to tell who is accessing their pages.

Facebook, meanwhile, flatly rejected Weichert’s claim that it breaches privacy law. The company said it does receive technical data that could be used to identify each user computer – but that it deletes this information within 90 days in compliance with European Union law.

Allikas:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15331909,00.html

Kogu teksti ma tõlkima ei hakka ja teen lühikese kokkuvõtte. Alates septembri lõpust võib Schleswig-Holstein´i serverite lehel Like nupu eest saada kuni 50 000 eurot trahvi. See nupp laseb Facebookil müüa reklaami ja tuvastada kolmandal osapoolel lehekülge külastanud isikut/kasutajat. Firma on süüdistuse isikuandmete kaitse seaduse rikkumisest tagasi lükanud ja ütleb, et nad kustutavad kõik andmed 90 päeva hiljem, mis on kooskõlas Euroopa Liidu seadusega.

Minu isiklik arvamus siinkohal on pigem Facebooki nupu vastane. Just nimelt sellel samal põhjusel, et see jätab tuvastatava jälje minu kontole igal lehel, millel ma olen seda nuppu vajutanud. Ma olen seda siiani teinud ainult Facebooki enda lehe raames (vist paar korda) ja mitte ühelgi väljaspool asuval lehel, sest ma tean selle riskidest ega soovi oma külaskäigust informeerida nende lehekülgede haldajaid. Samal põhjusel, et suurfirma ei saaks minu käitumist internetis jälgida, kasutan ka Ad-Block filtrit, mis blokeerib Google Analyticsi ehk statistika korjamise teenuse. Ma ei tea, kas see on tõhus ja toimiv aga loodan igatahes.

Kõigi suurte andmete kogujate suhtes tuleb olla pigem tõrjuv kui neile lahkelt oma veebis käitumise kohta infot jagada. Esimesed sammud selleks on ju väga lihtsad. Jäta lihtsalt Like nupule vajutamata. Olen ka varem kirjutanud (29.10.2010), et facebook on ennekõike reklaamiteenus ja turundus ning inimeste “suhtlus” kõigest selle kõrvaltegevus. Facebook on reklaam, inimeste lähendamise asemel teeb neist müügiagendid.

Minu enda blogis olid ka wordpress.com poolt pakutud erinevad jagamise võimalused aga ma võtsin sealt kõik maha ja jätsin alles ainult e-maili saatmise võimaluse. See on ka natuke vanamoeline võimalus aga vähemalt pole otselink kasutaja kontole mõnes sotsiaalvõrgustikus.  Minu ühelgi teisel leheküljel pole kunagi olnud Facebooki teenuseid ja ma ei kogu ka “fänne” ega fännilehti, sest pean seda tegevust väheoluliseks.

Küll on siinkohal mõtlemist ka Eesti ametlike lehtede omanikel, et kas näiteks Eesti presidendi leheküljel peaks olema iga artikli all see Like nupuke. Siinkohal võiks eeskuju võtta Justiitsministeeriumist, mis ei kasuta Facebooki ega Google Analytics teenust külastajate järele nuhkimiseks. Näiteks külastades Vabariigi Valitsuse, Haridusministeeriumi, Kaitseministeeriumi, Välisministeeriumi, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi või Rahandusministeeriumi lehekülge, saab USA firma Google ka sellest teada. Minu meelest ei peaks välisriik teadma, et kes ja milliseid Eesti ametkondade lehekülgi külastab. Kas me tõesti oleme nii nõrk e-riik, et ei ole suutnud isegi korralikku külastajate üle statistika tegemise teenust luua?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga