inimesedmajandus

Eestlased pole protestijad, isegi õpetajate palga nimel

5. septembril kell 16.30 toimub Tallinnas Tõnismäel protest õpetajate palga ja Eesti haridussüsteemi tuleviku eest. Reformierakonda pugenud kommunistid on inimesed muutnud sedavõrd ükskõikseks, et mina sellele üritusele suurt osavõttu ei ennusta.

5. septembril Tõnismäel (haridusministeeriumi Tallinna esinduse hoone ees, Tõnismägi 11) toimuv meeleavaldus algab kell 16.30 ja kestab kuni kella 19.30ni. Kell 17 kohtuvad Jaak Aaviksoo (HTM) ja Sven Rondik (EHL), et leppida kokku õpetajate palk järgmiseks aastaks.

http://www.ohtuleht.ee/442057

Haridustöötajate nõue palkade tõstmiseks on põhjendatud, sest kaalul on Eesti lähema kümnendi tööjõu kvaliteet. Vaadates praegust olukorda, siis ilmselt oleme eelmiste kümnendite alatasustamise tingimustes. Õpetajatel võib olla armastust laste vastu ja soovi neist targad inimesed teha aga kui puudu jääb õppematerjalidest või nende kvaliteedist, siis hea tahtmisega seda ei korva.

Ilmselt pole Eestis ühtegi parteid või poliitikut, kes vastaks eitavalt haridustöötajate konkurentsivõimelisele palgale. Sõnades on nad sellega päri aga toovad võrdluseks ka teised samavõrd tähtsad valdkonnad, mis ei lase haridust prioriteediks seada. Pealegi, praeguse valitsusliidu ideoloogia seisukohalt on tegemist sotsialistliku pärandiga ja mitte kapitalistliku turumajandusega. Nende meelest peaks ka haridus alluma turul tekkivale hinnale ja nõudlusele, järelikult olema vaba riigi poolsest reguleerimisest. Nad on ju korduvalt olnud vastu isegi koolis õpilaste toitmisele ja parema meelega jätaksid selle lastevanemate tasuda. Headel aegadel pole see probleemiks aga nüüd on uuringutega näidatud, et näljas (vähese toiduga) elavate õpilaste arv on märgatavalt kasvanud võrreldes 2005. aastaga. Sisuselt läheb nüüd iga 5. noor tühja kõhuga magama.

Kelle arvelt peaks tulema haridusele tehtavad kulutused? Mina ei oska öelda, kelle käest see raha ära võtta. Ma ei oska ka prognoosida, millised vahendid või allikad võimaldaksid tulude laekumist suurendada. Vähemalt praeguse valitsusliidu maksupoliitika jätkudes (vähe otseseid ja palju kaudseid makse) pole olukorra muutumist oodata. Ma toetan protestijaid selle kohta info levitamisega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga