blogid ja internettinimesed

Tiibetit kaitstes õigustame sallimatust

Tänase Postimehe vahel olevat olnud Hiina saatkonna makstud infoleht. Mida see sisaldas, pole mulle teada aga kohatuna tundub Vikerraadio küsimus taolise materjali õigustatuse kohta. Tegemist on seaduste piiresse mahtuva sõnavabadusega ja see, et Tiibeti küsimuses jäädakse eriarvamusele, pole midagi erakordset.

Minu jaoks on ka loomulik asuda väiksema/nõrgema/kaotaja poolele aga aastatega kogunenud elukogemus sunnib küsima ka kriitilisi küsimusi. Näiteks sellist, et kuivõrd demokraatlik või inimeste võrdsust võimaldav on Tiibeti ühiskond. Veel üsna hiljuti olid sealsed elanikud feodaalses ühiskonnas, äkki isegi kui praeguseni. Neile on iseloomulik sallimatus teiste uskude ja isegi budismi usulahkude suhtes. Viimaks küsige neilt naiste positsiooni kohta. Niipalju kui mina aru olen saanud, siis naised on seal rääkivad koduteenijad ja mingist ühiskondlikust positsioonist nende puhul rääkida ei ole võimalik. Kas naised saavad osaleda usu- ja riigivalitsemise institutsioonides? Mulle ei meenu ühtegi tiibeti naist Dalai-laama piltidelt.

Sallimatuse üks mõõdupuu võiks olla ka vastus inimese seksuaalsuse küsimuses. Kas Dalai-laama ja budistid tunnistavad ainult armastust Buddha vastu, perekonda ainult naise ja mehe vahel või aktsepteerivad ka mehe armastust mehe vastu ja naise armastust naise vastu? Ma pole kuulnud, et homode teemat üldse Tiibetiga seoses käsitletaks. See on ka kergelt selgitatav, sest Tiibeti toetajad on olnud konservatiivide leerist, kus samuti väidetakse, et samasoolise inimese vastu armastuse tundmine on patt ning hinge põrgusse viiv.

Mina pole siiani samasooliste teemal sõna võtnud, sest mind jätab see temaatika ükskõikseks. Iseennast ei puuduta ja selle olemasolu ka ei häiri. Seega ei küsinud ma mitte Tiibeti võimalike homode ja lesbide pärast, vaid lihtsalt näitamaks, et Dalai-laama on lamba naha peale tõmmanud hunt, kelle maailmapilt on endiselt keskajast.

Buddhist sexual proscriptions ban homosexual activity and heterosexual sex through orifices other than the vagina, including masturbation or other sexual activity with the hand… From a Buddhist point of view, lesbian and gay sex is generally considered sexual misconduct”

Viidatud Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/14th_Dalai_Lama allikas: “Dalai Lama Urges ‘Respect, Compassion, and Full Human Rights for All’, including Gays”. Conkin, Dennis. Bay Area Reporter, 19 June 1997

Budistide jaoks on homoseksuaalsus keelatud ja seda peetakse vääraks käitumiseks, nagu ka masturbatsiooni. Sallitud on ainult vaginaalne heteroseks.

Samavõrd sallimatud seksuaalsuse ja naise rolli suhtes on ka islamisse uskujad. Keegi pole näinud naisest imaami, homoseksuaalsust peetakse Lääne kultuuri haiguseks. Mõnevõrra sallivust kohtab kristlaste juures, sest vähemalt luteri kirik tunnistab ka naise võimalust saada koguduse hingekarjaseks. Katoliku kirik ilmselt naist preestrina ei tunnista. Seega pole Prantsuse revolutsiooni järgne inimeste võrdsuse idee Paavstini veel jõudnud.

Kokkuvõttes tuleks siiski aru saada, et Euroopa ateistid on sallivad neist erinevate arvamuste ja käitumiste suhtes ning Tiibeti eest seistes kaitseme feodaalse ja sallimatu ühiskonna kestmist 21. sajandisse. Ma läheks isegi kaugemale ja ütleks, et Tiibeti kannatused on tasu möödunud sajandil toimunud preestrite ülekohtu ja omavoli eest. Omamoodi rahva karmavõlg. Kui tiibetlased oleksid sama sallivad ja avatud teistsugustele arvamustele kui Euroopa kultuuriruumi inimesed, siis võiksin ka mina neid toetada. Praegusel juhul ei soovi mina kaitsta inimese raamidesse panevat süsteemi.

Edasi saab lugeda Hiina saatkonna viidatud lehelt Tiibeti kaasaja (2008.) ja 50 aasta taguse mineviku kohta. Kõike ei maksa muidugi uskuda, mis seal on toodud aga omajagu tõtt on seal kindlasti.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga