inimesedmajanduspoliitika

Ühisraha euro on Soome ja Rootsi Keskerakonna poliitikute toetuse kaotanud

Viimasel ajal olen tähele pannud mitmed juhtumeid Soomest ja Rootsist, kus sealsed Keskerakonna poliitikud suhtuvad väga tõrjuvalt euro kasutamisse.

Esiteks Soome Puhe raadios jäi meelde intervjuu Paavo Väyryneniga, kes on tänase seisuga Keskusta (Keskerakond) ainus kandidaat presidendi valimisteks. Ta nõustus intervjuus ajakirjaniku arvamusega, et Soome oleks pidanud euro kasutusele võtuks korraldama referendumi ja kuna seda ei tehtud, siis järelikult on ühisraha nende riigis ebaseaduslikult käibel. Võimalik, et see oli tema enda varem väljendatud tsitaat. Samuti kuulsin ma sealt ideed Põhjamaade oma rahatsoonist, mis kasutaks ühise rahana krooni. Norras, Taanis ja Rootsis on veel oma kroon alles, Eesti loobus sellest 1. jaanuarist ja Soomes pole seda olnud. Näiteks Islandil on ka kroon aga nemad pole väga ahvatlev valik.

Teiseks Rootsi Keskerakonna tulevane esimees Annie Lööf, kes teatas nüüd, et ei kahetse 2003. aastal Rootsi referendumil ühisraha euro vastu hääletamist. Veel 2 aastat tagasi Euroopa Parlamendi valimiste ajal oli ta seda kahetsenud ja öelnud, et osalemine rahaliidus tugevdaks Rootsi majandust. 3. septembri intervjuus ütles ta aga järgnevat:

In an interview with Swedish Radio on Saturday, she said: “I am not against the euro for ideological reasons, and the Center Party is not wither. But we should do what serves Sweden best and Sweden gains most from staying outside the euro.”

Tõlge: “Ma ei ole euro vastu ideoloogilistel põhjustel ja samuti pole ka Keskerakond. Kuid me peame tegema seda, mis teenib enim Rootsit ja Rootsi saab enim eurost välja jäädes.”

Allikas Rootsi Raadio http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=4678478

Valitsusse kuuluva Keskerakonna poolelt on see ilmselt õige otsus, sest kes ikka tahaks probleeme majanduses süvendada, võttes kasutusele nüüd sisemiselt vigaseks osutunud ühisraha. Samuti on nende oma raha võimaldanud reguleerida intresse ja läbi laenude ka majandust.

Mis puudutab Annie Lööf´i saamist esimeheks, siis see toimub selle kuu lõpus toimuval kongressil, kus ta on ainus alles jäänud kandidaat. Neil oli kandidaatide sobivust kaalunud komisjon, mis tegi viimase valiku 3 kandidaadi seast. Ilmselt see oli töövestlus poliitika ekspertidega, mitte küsimus paarile tuhandele parteilasele nende armastuse suuruse kohta (viide Savisaare kõnele).

Temaga sarnasele seisukohale jääb ka Rootsi sotsiaaldemokraatide liider Håkan Juholt, kelle teatel Rootsi ei peaks euroga liituma kuni 2018. aastani. Samuti ei usu ta võimalust, et see võiks muutuda valimiste teemaks 2014. aastal.

“In the long-term I don’t think the Swedish kronor can survive in the globalized economy,” he says. “But the euro in its current format is being challenged right now. We have to evaluate how the euro will survive.”

Tõlge: Pikemas perspektiivis ma ei usu, et Rootsi kroon jääks ellu globaaliseerunud majanduses. Aga euro oma praeguses vormis on nüüd väljakutse ees. Me peame hindama kuidas jääb euro ellu.

Rootsi Raadio 6. september

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga