inimesedmajandus

Mingid numbrid siiski tõusevad

Praeguse aja märksõna on raskused toimetulekuga, laenude tagasimaksed ja raha vähesus. Näiteks on esimese poolaastaga makstud toimetulekutoetusi ja üksikvanema toetusi kokku 13,8 miljonit eurot, mida on 26 protsenti rohkem kui mullu samal ajal. Samamoodi on kasvanud taotluste arv 3,6 protsenti.

Eile või üle-eile oli teade, et bensiini hinda tõsteti 2,5 senti ja vanas rahas on nüüd hind üle 20 krooni. Seejuures on bensiini hind praegu alla 90 dollari aga aastaid varem käis selle hind ära kuni 150 dollari juures. Siit ongi minul arusaamatud, et kuidas saab toorme hind olla praegu vähemalt kolmandiku madalam aga lõpptoote hind on kallim. Kas tõesti maksud?

Lugesin Larko blogist, et tema euro teemaline arvamuslugu tõi kaasa kutse Brüsselisse ajakirjanduspreemiate üritusele. Ometigi on tal mure, sest ei tea praegu oma osalemiseks nõusolekut andes, kas tal on järgmine kuu raha selleks või on samasugune rahavaba olukord nagu praegu. Ta kirjutab: “Samas pole mul sellest täna aimugi, milline on mu tervislik seisund ja majanduslik olukord kuu aja pärast. Nõme oleks isegi kinnimakstud lennupileti ja hotellimajutuse olemasolul Brüsselisse sõita kui peaks juhtuma, et mul siis üldse raha poleks nagu tänagi ei ole.” http://peegel.wordpress.com/2011/09/14/appi-mis-nuud-saab

Lugesin delfis jäetud kommentaare laenude tagasimaksmise ja võimalike probleemide teemal. Ma ei hakka sealt eraldi ühtegi sissekannet välja tooma aga kirjutatu märksõnad võiksid olla pigem lootusetu olukord, töötamine välismaal, pärast laenumakset ei jää elamisraha, olen loobunud võla tagasimaksest, ei võta enam kunagi laenu. Üsna mitu olid ka välismaal töötamise kohta, et seal teenitakse raha Eesti eluasemelaenu makseteks või siis küsiti, et kas peaks äkki siinse kodu müüma ja kolima välismaale, sest ka seal makstakse elamise eest. Oli ka paar julget arvamust, kus räägiti kodu müüki panekust, sest see hakkas üle jõu käima ning üks tegelane hakkas järgmise masu jaoks kapitali koguma, et siis odavalt kinnisvara osta.

http://majandus.delfi.ee/news/annateada/anna-teada-kuidas-laenu-maksmisega-hakkama-saad.d?id=57104920

Ma olen enam kui kindel, et majanduskriisid korduvad erinevatel viisidel. Meil oli aktsiamull 1998. aasta kevadel ja nüüd 10 aastat hiljem lõhkes ehitusbuumi mull.

Eile nägin veel uudistest huvitavaid numbreid. India inflatsioon oli 9,8% ehk neil seal toimub ka ilmselt majandusbuum. Soome riigi järgmise aasta eelarve on 52 miljardit eurot. See on umbes 10 korda rohkem kui Eestil. Muidugi on neil ka inimesi 5 korda rohkem, kuid sellegi poolest, ostujõu alusel olid nad ju EL-i esimese 7 hulgas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga