blogid ja internetteesti meediainimesedmajandustelevisioon

Õilis varas Janno-Hans Arro ERR-is, kes tahtis teha paremat telesaadet

Eile kuulsin vapustavat uudist, et eriti reformierakondlikus ringhäälingus on avastatud rahade omastamine. Uudised teatasid, et üks töötaja pani ligi 47 tuhat eurot kõrvale läbi fiktiivsete arvete kinnitamise. Tal olid sõbrad, kes kirjutasid natuke rohkem arveid ja kogunenud raha olevat Janno-Hans Arro soovinud kasutada üllal eesmärgil ehk toota televisiooni jaoks saateid. Praeguseks on ta selle tagasi maksnud ja mingit saateprojekti ei tule.

Minu meelest tuleks selle kohta teha avaldus politseile, mitte lasta teda järgmisse kohta varastama. Märk sellest peab jääma registritesse, sest isegi poest väikeste asjade näppamise eest on inimesed saanud tegelikult vangistusi. Muidu jääb olukord, et reformikas Margus Allikmaa tagant võid varastada aga vahele jäädes saab kogu asi unustatud läbi summa tagasi maksmise. Kuidas oleks selle õigusliku poolega? Minu meelest ärandatud auto vanasse kohta tagasi toomine ei vabasta karistusest. Samuti kehtib ka kõigis muudes olukordades reegel, et asjale antakse ametlik käik, politsei uurib välja süüdlase ja kokkuleppe või kohtuotsusega mõistetakse süüdlaselt välja tekitatud kahju ja selle tagasi saamiseks tehtud kulutused.

Minu meelest ei tohi jätta sellist usalduse väärkasutust tähelepanuta. Ennekõike selle pikaajalise kestvuse pärast. Kui inimene oleks võtnud 1 kuu jaoks ja selle järgmisel kuul tagasi pannud, siis ka selle kohta oleks tulnud algatada uurimine. Kui ERR ei esita politseile avaldust, siis see organisatsioon on aldis korruptsioonile. Nad kasutavad kõigi maksumaksjate raha! Erafirma puhul võib omanik otsustada, kas nõuda lisaks süüdlase tekitatud kahjudele ka selle avastamiseks tehtud kulutuste korvamist. Kui nüüd lastakse mitme aasta jooksul toimunud raha omastamise järel usalduse kuritarvitaja ja rahade omastaja ainult ehmatusega minema, siis see annab väga vale signaali teistele tänapäeva noortele meestele ja naistele. Sõnum on ühene, et üritage varastada ja skeemitada. Kui läheb läbi ja pääsete puhtalt, siis võite oma elatustaset parandada. Kui jääte vahele, siis esitlege ennast õilsate kavatsustega vargana, kes tahtis selle kõik ühiskonnale teises vormis tagasi anda. Miks ta ei esitanud rahataotlust ERR-ile või Kultuurkapitalile või mingile fondile, mis tegelevad selle valdkonna kultuuri toetamisega ja otsustas selle raha endaga seotud inimeste kaudu broneerida?

See meenutab mulle viimase aja kahte korruptsiooni juhtumit. Valga maavanem Trašanov väitis, et ta sai tagasi aastaid varem firmasse tehtud investeeringu ja tegelikult polnud see mitte altkäemaks, vaid tema rahaga teenitud tulu. Teine taoline juhtum oli Tallinna ametnik Õispuu, kes väitis selle raha olevat laenuks võetud. Erinevalt esimesest juhtumist, viisid selle asjaosalised läbi korrektselt vormistatud tehingud, kus sõlmiti leping ja raha liikus panga kaudu. Pealtnäha on need seaduslike kavatsuste ja tegevuse eelduseks. Eesti kahtlustava politseikultuuri tõttu aga on halb mõte ametnikul üleüldse teha tegemist ettevõtjalt rahade saamisega.

Siit 2 õppetundi korruptantidele ja varastele. Kui vahele jääte, siis väitke, et tegelikult saite tagasi oma varem antud raha või panite varguse toime õilsatel eesmärkidel ning mingit isiklikku kasu te sellest ei saanud ega soovinudki saada.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga