Mõrva-Mart lahkub erakonna esimehe kohalt

“Astu tagasi karumõmmi ja pühi plats enda järel puhtaks!”

Selle pildi Mart Laari vastu protestinud isamaalastest tegin millalgi 2001. aastal ühel Toompea piketil. Äkki mäletate, et Isamaaliit polnud kunagi läbinisti ühtne ja seal olid omad Laariga rahulolematud (keegi Kressa on meeles). Ta oli piisavalt võhik, et asjad läksid nende teostamise käigus jamaks kätte ära ja loomulikult oli siis vaja keegi teine süüdlasteks teha.

Kuulasin Vikerraadiost tema intervjuud ja lugesin ka lahkumiskirja erakondlastele. Ma olen päri Kadri Simsoni ütlusega Delfile, et Mart Laar pole siiani iseenda tarkusest lahkunud, teda on alati selleks sunnitud ja võib arvata, et ka praegune tegevus oli talle ette antud valik. Ilmselt respublikaanid olid tema kohta kompromiteerivate juhtumite kausta kokku saanud ja hakkasid tema jalutusketti lühemaks tegema. Sellises olukorras mõtles Mõrva-Mart Laar, et ta saab Eesti riigi vastaseid maha lasta ka kaitseministri ametisse jäädes ja erakonnaga võiks keegi teine tegeleda.

Hoolimata eelnevatest üsnagi kriitilistest lausetest, tunnen mina tema lahkumise peale kurbust. Ilmselt see on õigeim sõna vastandlike tunnete kirjeldamist. Ma olen tema poliitiliste tegevuste vastu olnud viimased rohkem kui 10 aastat. Minu esimesed pressikonverentsid olid just Mart Laari valitsusest. Ma olin sellel pressikonverentsil ja tegin ka pilte (materjali olen kusagile kaotanud), kus ta teatas pildiskandaali kohta valetamisest ja lausus need kuulsusrikkad sõnad: “Mul on kahju ja ma vabandan.” Seda kuuleme nüüd saate “Olukorrast riigis” alguses igal pühapäeval.

Ma mäletan tema saamist laenubuumi kõrgajal Swedbanki juhatuse liikmeks. Ma mäletan 2007. aasta valimiste eelsest ajast TV3 eetris olnud saadet “Gigantide heitlus”, mis pidi rahvale esitlema 2 tulevase peaministri kandidaadi väitlusi. Tegelikult sai peaministriks saatest kõrvale jäetud Andrus Ansip.

Eesti poliitika ilma Mart Laarita on kindlasti teistsugune ja loodetavasti vähem väiklaselt vastanduv. Tõenäoliselt on uus esimees ennast vähem sundseisu mänginud Keskerakonnale vastandumisega. Ma arvan, et lähema 6 kuu või aasta jooksul võib toimuda valitsusliidu lagunemine ja uus IRL-i esimees võib pidada Reformierakonda halvemaks valikuks kui koostööd Keskerakonna ja SDE-ga. See oleks Eesti poliitikas juba 2 korda varem toiminud kolmikliidu kordamine ainult selle erinevusega, et Reformierakonna asemel on teine liberaalne erakond ehk Keskerakond.

Tõenäoliselt on Mart Laari lahkumisega kaotajaks ka Keskerakond ning SDE, sest nad kaotavad ühe vastase, keda oli alati hea kritiseerida (ebapädevuse, lapsesuu, valetamise pärast).

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga