inimesedmajandus

Nokia kestis 20 aastat ja selle ajastu hakkab nüüd lõppema

Eile tuli järjekordne teade Nokia poolt 3500 töötaja koondamisest. Neist 350 töökohta asuvad Soomes ja päriselt suletakse alles 2008. aastal Rumeenias avatud tehas. Äkki mäletate seda tookordset suurt pettumust Saksamaal kui Nokia sulges sealse tehase ja kolis selle Rumeeniasse. Vaevalt 3 aastat hiljem pannakse ka seal tootmine kinni. Polnud justkui mõttekas käik vihastada välja Saksamaa tarbijad, kes isegi korraldasid boikoti Nokia toodetele ning nüüd pälvida ka rumeenlaste viha, sest nende töökohad osutusid ajutisteks.

Minu esimene telefon oli Nokia. See oli aeg kui telefonidel oli veel väljaulatuv antenn. Minu mudelil oli ka umbes 3 cm antennijupp. Järgmise telefoni ostsin umbes 3-4 aastat hiljem ja jällegi Nokia. Selleks ajaks oli antenn pandud telefoni korpuse sisse aga raadio või kaamera ei olnud veel lisandunud. Viimase Nokia ostsin 2007. aastal, sellel oli juba raadio ja foto/videokaamera sisse ehitatud. Samuti ka interneti võimalus (EDGE) aga seda ma pole kasutanud, samuti nagu sinihammast(1 korra). Viimati ostsin telefoni 2009. aasta suvel ja see ei olnud enam Nokia. Ma olen mõelnud taaskord telefoni ostmise vajadusele aga tõenäoliselt see ei pruugi olla Nokia. Minul pole raske vahetada ühe tootja tooteid teiste vastu, sest ma ei samasta ennast kaubamärgiga. Küll võib Nokia langus olla emotsionaalselt raske soomlastele, kes on harjunud oma maad selle kaudu identifitseerima. Ma mäletan veel siiani möödunud sajandi lõpust ühe õppejõu ütlust, et maailma ainus mobiiltelefon on Nokia, ülejäänud on vaid seda meenutavad tooted. Tänapäeval ilmselt selliseid tehnoloogia lipulaevu ei ole. Tõsi, mõnede arvates on selleks Apple aga mina olen skeptiline selle domineerimise osas. Tal on juba praegu üsna palju konkurente (nutifonide ja tahvelarvutite tootjaid) ja tema domineerimine on olnud pigem kõrgemas hinnaklassis.

Märkasin just eile ühte reklaami, kus mingi ajakirjandustoote tellijate vahel lubati välja loosida iPad2 mudel. Mulle tuli meelde, et kevadel pakkus Eesti Päevaleht oma paberlehe tellijatele kaasa veebis lugemiseks iPad´e ehk selle eelmist versiooni. Olin tookord skeptiline selle 48 kuulise järelemaksu suhtes ja leian nüüd sellele vaid kinnitust. Kuidas tunda ennast rõõmsa ja rahuloleva Eesli Päevalehe lugejana veel kuni 2015. aasta kevade-suveni kui juba praegu on väljas hoopis uus tootepõlvkond?

Tagantjärgi on raske öelda, kas Nokia languse ja ajastu lõpu põhjuseks oli suhteliselt väheste piirangutega turul tegutsemine ja tema jäljendajate rohkus või suletud standardite kasutamata jätmine. Apple on pigem kaitsnud ennast konkurentsi eest ja proovinud kärpida kasutajate võimalusi. Kumb neist lähenemistest osutub edukamaks, saame ilmselt öelda 2015. aastal selle järgi, et mitmes iPad´i põlvkond on selleks ajaks välja tulnud ja milline on olukord konkurentsiga.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga