poliitika

Link: Sauli Niinistö intervjuu Soome presidendi kandidaadina

Soomes tulevad järgmise aasta jaanuaris presidendi valimised. Praeguseks on teada, et sellel osaleb kindlalt ka varem kandideerinud Sauli Niinistö, kes oli Tarja Haloneneni konkurent 2006. aasta valimiste II voorus. Tookord jäi naine peale. Soome koolides õpetatakse juba praegu poistele, et kui hästi õpite, siis võite ka kunagi saada presidendiks.

Neljapäeval jäi mulle kõrva Sauli Niinistö intervjuu Soome Puhe raadiost ja ma otsisin selle ling välja. http://areena.yle.fi/audio/1317280474045 Saade on järelkuulatav ka Eestis ning sellel pole aegumise tähtaega. Soome YLE näiteks võtab osad saated kuu või paari järel võrgust maha, misjärel nendele tehtud viited pole enam toimivad.

Kellel huvi, see kuulab ise ja ma ei hakka ümber jutustama. Küll tekitas minus hämmastust tema vastus jumalasse uskumise küsimusele, et ta jah, ta usub. Seda kuuldes oli mul küll tunne, et kuidas saab 2012. aastal presidendiks kandideerides endiselt uskuda kristlust (pärast Breivikit) või sallimatut jumalat (teisitimõtlejad tuleb hävitada), kuid nüüd mõtlema hakates on see vist lausa eeltingimus. Üle lahe tundub kirik olevat suurem mõju ühiskonnale kui meil. Näiteks on neil iga nädal teleülekanne jumalateenistusest. Eestis on ka ususaade igal pühapäeval aga see on rohkem vaatajat teavitav kui ristijumala poole ulumise vahendamine.

Soome valimistest tasuks tähe panna veel varem kandideerinud Keskerakonna esindaja Paavo Väyryneni ning põlissoomlaste esimeest Timo Soinit (osales ka 2006. aasta I voorus). Nemad on praeguseks teatanud kindlast osalemise plaanist. Arengutest ülevaate saamiseks sobib ka see link: http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_presidentinvaali_2012

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga