blogid ja internettpoliitika

Tähelepanekuid 9. oktoobri Poola valimistest

9. oktoobri hommikul kell 7 avati Poolas juba valimisjaoskonnad, et umbes 30 miljonit poolakat saaksid õhtul kella 21.00-ni valida 460 liikmelise parlamendi alamkoja ja 100 liikmelise ülemkoja (Senat).  Alamkoja valimiseks on 41 valimisringkonda, kus mandaate on 8-20. Ülemkoja valimisel on 1 mandaadiga ringkonnad ja neid on sama palju kui kohti ehk 100.

2007. aasta valimistel jaotasid kohad omavahel 4 parteid: PO 209 (41,5%), PiS 166 (32,1%), LiD 53 (13,9%) ja PSL 31 (8,9%). Neid nimesid ma ei söanda tõlkida aga PO on praeguse peaministri Donald Tuski partei lühend, PiS on opositsioonis olev Jarosław Kaczyński partei. LiD esindab liberaale, kes on vastukarva eelmisele ja PSL peaks olema põllumeestega seotud partei.

Valimiste soosikuks peetakse PO ja PiS parteisid ning kaalukeeleks võib saada LiD. Seda arvestades, tegi Kaczyński partei reklaami, kus liberaalide juhil oli pressikonverentsil käes vibraator. Sõnum sinna juurde oli umbes selline, et “Kui sa valima ei lähe, siis esmaspäeval on see mees valitsuses.”

http://www.youtube.com/watch?v=XTR3ReO6gL4

Praeguse peaministri partei ei jäänud ka väga võlgu, sest tegid reklaami tänaval mässavatest inimestest, kes ilmselt olid Kaczyński pooldajad ja ilmselt vastustasid ühe kiriku eest hukkunud Kaczyński mälestusristi eemaldamist. Sinna juurde oli sõnum: “Nemad läheva valimistele,” siis näidati veel paari vägivalla kaadrit ja küsiti “Aga sina?”

Seda vägivallaga hirmutavat reklaami näeb sellelt lingilt http://wybory.platforma.org/potv/index/show/232

Valimistega seotud 2 suurema erakonna lehed ei olnud .pl domeenid. PO on kampaania lehe teinud platforma.org aadressile ja PiS leiab aadressilt http://www.pis.org.pl. Seejuures on pis.pl hoopis mingi ehitusfirma.

Nende valimiste juures üllatas mind veel ka valimisrahu ehk laupäevase päeva reklaamivabaks kuulutamine. Kogu kampaania ja reklaam pidi lõppema reedel 6. oktoobril. Neil pole interneti teel hääletamist ja seega puudub vajadust internetis kampaanialehti piirata.

Uus valimisviis oli volituse alusel ja kirja teel valimine. See on ilmselt üks meetod valimisaktiivsuse tõstmiseks. Eesti võttis langeva osaluse vastu kasutusele e-hääletuse aga selle mõju on olnud minimaalne, et mitte öelda, olematu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga