inimesedmajandus

Mina ei saa aru kulla ostmisest

Investorid on mures riikide võlakoorma pärast ja otsivad pääseteed kulla ostmisest. Seda kogeme ka Eestis, kus kulla müük teeb rekordeid. Vahepeal oli meedias isegi teade, et kuld sai otsa. Just nagu nõuka ajal kui mingi kaup muutus defitsiidiks. Siis oli ka inimestel rohkelt rublasid, mida neile maksti tööl käimise eest ja asjade valmistamise palgana aga ometigi ei olnud saada olevaid kaupu sedavõrd palju, et inimeste kätte jagatud rublade hulgale vastata. Tulemuseks oli kaupade defitsiit.

Mida taolist toimub vist ka praegu, sest miks muidu toimub paberraha vahetamine kullaks, mis on täiesti ebapraktiline vahend. Kasvõi selle pärast, et temaga kauplevad üksikud firmad, tegemist ei ole laiatarbe vahendiga. See omakorda tingib kartelli võimaluse. Oletame, et kõik Eestis kulda müüvad firmad otsustavad ühel hetkel, et alla teatud hinnad nad ei müü, sest muidu pole neile kasulik. See tähendab, et väljaspool toimunud hindade langus siin ei kajastu. Kas Eesti sees oleks jõude või turuosalisi, kes oleksid seda kulda valmis odavamalt müüma? Ilmselt mitte eriti, sest need kes on ostnud, on lootnud ikka rohkem teenida kui ise sinna sisse paigutasid. Seetõttu tundub, et kulla hinna alanemisel on rohkelt takistusi, mis ei ole kooskõlas majanduses toimuvaga, vaid mida saaks nimetada turutõrgeteks. Kui kauplused hakkaksid kullatükke arvestama rahaks ja nende väärtuses ka kaupu väljastama, siis oleks kullal turg ja tegelik roll majanduses. Kuni selle puudumiseni on see lihtsalt vahend turul olevate paberrahade kokku korjamiseks.

Ühest asjast ei sa ma nende kullamüüjate puhul aru. Väites meile kõigile, et paberraha kaotab väärtust ja ainus kindel väärtus on kullal, siis miks ometigi nemad ise vahetavad kindlama väärtuse (kulla) selle ebakindlama (euro, dollar) vastu? Pealegi, keskpangad saavad nende kätte sattunud dollarite ja eurode kõrval väga lihtsalt trükkida uued poognad dollareid ja eurosid. Miks peaks üks selge mõistuse juures olev ärimees siis ometigi tegeliku (püsi)väärtuse vahetama pseudoväärtuse vastu? Ei, siin kusagil peab olema mingi kavalus. Ilmselt teavad kullaga kauplejad midagi, mida üldsus veel ei tea ja selle pärast ostavadki nad paberraha kokku. Või on neil siis koht, kuhu seda edasi paigutada, sest nende vaatepuntist oleks ka rumalus jätta seda paberit enda kätte aeguma kui inflatsioon vähendab selle ostjõudu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga