blogid ja internett

Vabanemine tüütust ingliskeelsest kommenteerimisest

Kõige jutukamad internetis blogide kommenteerijad ei ole ilmselt mitte inimesed, vaid selleks loodud robotid (bot-id). Minu tehtud lehti ei ole siiani avaliku spämmiga üle ujutatud, sest see on jäänud kõik toimetamist ootavana vaatajate eest varjatuks aga massilise rämpskommentaaride saamine on ka minule tuttav probleem.

Kasutasin varem WP-SpamFree nimelist pluginat, mis sisuliselt pani rämpsu heakskiitmist ootavasse nimekirja. Seal võis siis kuhjuda sadu ingliskeelseid arvamusi, mille kustutamist kergendasin Delete Pending Comments nimelised pluginaga. See tuli lihtsalt aktiveerida, minna kommentaaride lehele, valida selle plugina nimeline leht ja kleepida tühja kasti nõustumiseks tekst “I am sure I want to delete all pending comments and realize this can’t be undone ” ning vajutada kustutamise nupule. Selle järel lakkasidki kõik läbivaatamist ootavad kommentaarid eksisteerimast. Väga lihtne viis, samas ka valimatu, sest sinna hulka võis olla sattunud ka mõni tõelise inimese arvamus. Samas on selle tõenäosus väike. Ma kustutan pigem ekslikult mõne õige kommentaari kui kulutan palju minuteid selle nimekirja läbivaatamiseks, et üksikuid õigeid eristada ja leida.

Viimasel ajal olen proovinud uue lahendusena WP Captcha Free pluginat, mis idee poolest peaks takistama ilma lehel käimiseta arvamuste edastamise. Olen lootusrikas selle tõhususe suhtes, sest koodi järgi peaksid nad kommenteerima laskma vaid javascripti toetavaid kliente. See asjaolu on üsna määrav eristamaks brausereid kasutavad inimesed robotitest, kes üldreeglina ei vaja javascripti.

Ma vaatasin ka selliseid spämmi tõrjumise lahendusi, kus oli vaja sisestada kontrollkood ehk CAPTCHA. Sellel tundus olevat veel keerulisemaid (pidevalt muutuv) ja lihtsamaid versioone (tüüpvastus). Kindlasti oleks need takistanud ka programmidel oma arvamuste postitamise aga inimesed oleksid sellest olnud ka häiritud. Vähemalt minule küll ei meeldi kontrollkoodi sisestamine ja oleksin selle peale mõelnud pikemalt, kas üldse midagi arvata. Ma arvan, et CAPTCHA kasutamine on külastaja jaoks häiriv ja võimalusel tuleks seda vältida. Eriti nendel juhtudel kui on võimalik kasutada teisi meetodeid.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga