Soouuringud on rabas ehk käsiraamat naiste võrdõiguslusest

Naistel tundub olevat võrdõiguslusega mingi tõsine probleem. Nüüd on ilmunud lausa raamat “Sissejuhatus soouuringutesse,” mille autor on Raili Marling. Selle esitlusel oli vähemalt 23 naist ja 1 (!) mees.

Ma ei saa kasutamata jätta sõnademängu soo teemal. Nimelt on looduses soostumisel erinevad etapid, mis kõik viivad kõrgsoo ehk raba tekkimiseni. Varasemast madalast mülkast on tänu taimede kasvule (sookail laguneb turbaks) tekkinud hoopis ümbritsevast kõrgemale kerkinud pinnas, mis imeb endiselt hästi vett. Seda tuntaksegi rabana. Nüüd pannes siia juurde sugude uurimise lühivormi soouuringud, saamegi sarnasuse rabauuringutega. Millest tuleneb algne mõttemäng soo uurijate rappa minemisest.

Sugude võrdsus on mõttena ilus aga praeguses vormis näeb see välja rohkem naiste aruteluna. Ma olen käinud ja osalenud erinevatel üritustel aga sedavõrd samasoolist vaatepilti kui nägin selle eelpool nimetatud raamatu esitluselt, polegi vist varem tähele pannud. Kui jätta arvestamata riiklikud paraadid, kus osavõtjate ja pealtvaatajate seas on mehed enamuses aga mitte sellises ülekaalus, et moodustaksid 95,9 protsenti ja ülejäänud 4,1 protsenti oleksid naised (1 mees versus 23 naist annab sellise suhte).

Raamatu "Sissejuhatus soouuringutesse" esitlus 18. oktoobri ETV uudistes
Raamatu "Sissejuhatus soouuringutesse" esitlus 18. oktoobri ETV uudistes

Või vaade esinejast natuke kaugemal, et näha tema poolt varju jäänud kuulajaid.

Ruumi teise poole kuulajad.
Ruumi teise poole kuulajad.

Nende 2 pildi peale pole kõik kuulajad näha aga uudisloo jooksul mahtus kaadrisse vähemalt 24 inimest, kellest vaid 1 oli mees. Siiski, pükste ja seelikute järgi oli olukord tasakaalukam aga neid ma ei lugenud, sest nagu me kõik teame, siis välimus pole tähtis, vaid loeb inimese sisu (seesmine ilu).

Seda lisan ka, et teemat käsitles ajakirjanik Anne.

Niikaua kui mehed boikoteerivad seda võrdõigusluse teemat üritustelt puudumisega, ei saa rääkida ka mingisugusest teadusest. Eriti veel sellisel pehmel ja muutuval alal kui inimsuhted ja ühiskond. Näiteks matemaatikas, füüsikas, keemias ja astronoomias on mehed ülekaalus aga nende uuringute tulemused ja järeldused ei sõltu uurija soolisest kuuluvusest, vaid matemaatilistest, füüsikalistest ja keemilistest näitajatest, mis ei lase ennast mõjutada asjaolust, kas tema kohta kirjutaja kannab pükse või seelikut. Niikaua kui soouurijate seas pole mehi ja naised üritavad ka nende arusaamu kajastada, saab tegemist olla vaid vildaka käsitlusega. Umbes nagu astroloogia, mis rõhub inimeste kalduvusele mäletada positiivseid kokkulangemisi ja unustada ebatäpsused või negatiivsed asjad.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga