blogid ja internetteliitinimesedpoliitika

Vaade Kadriorule läbi trellide

Puuri pandud president, võiks olla minu hinnang sellele kodulehele. Vaatajana jääb mulle mulje, et mingisugused trellid on minu ja maja vahel ning saan seda ametiasutust ainult läbi võre vaadata.

Eesti Vabariigi Presidendi koduleht internetis paneb küsima, et kummalt poolt trelle maailma vaadatakse. Foto kodulehest
Eesti Vabariigi Presidendi koduleht internetis paneb küsima, et kummalt poolt trelle maailma vaadatakse. Foto kodulehest

Ilmselt see sümboliseerib midagi. Näiteks hoiatust, et ärge tulge lähedale, häirite veel aknast avanevat vaadet.

Trellid ja müürid toimivad alati kahes suunas. Praegusel juhul olen ma külastaja ja tunnen, et president on puuri pandud, näiteks kaitseks tavaliste inimeste eest. Kui maailma vaadata seestpoolt trelle või turvamüüri, siis see võib tunduda küll ohutum aga samas oled ka eraldatum. Näiteks Hiina müür on tõlgendatav nii kaitsena välisvaenlase eest kui ka katsena ennast sisemaailma sulgeda.

Samamoodi peab mõtlema, et kõik need mitmed lukud ja rauast uksed on ikkagi väljastpool oleva “hirmsa ja kohutava” maailma vastu. Kui vaadata meie televisiooni, seal näidatavat vägivalda, siis tundub mõistlik olevat ka relvastatuna tänaval liikuda. Või vähemalt sellise järelduse võiks teha vaid televisiooni infokanalina kasutades. Samasugune efekt või samasus televisiooniga tekkib presidendi kodulehte vaadates, kes tundub ka olevat enda ja rahva vahele trellid pannud. Nüüd on tõlgendamise küsimus, et kummal pool asub vaataja ja ütleb endamisi: “Milline vaade.” Parandus, poole miljoniline vaade. Kui veel täpsem olla, siis 300 tuhande kroonine ehk 19181 eurone vaade.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga