Konservatiivset terroristi Breivikut teles ei näidata

Eile oli teleuudistes lugu vasakpoolsest terroristist, kelle hüüdnimi on Šaakal. Üsna pikk lõik oli ETV AK uudistes ja näidati ka joonistust süüdistatavast mehest. Nüüd hommikul selle üle mõeldes tegin ühe huvitava tähelepaneku. Nimelt konservatiivne terrorist Breivik pääses igasugusest televisioonis näitamisest. Vähemalt ei ole mul mälupilti tema kohtuasjaga seoses.

Kahtlustav osa minust teeks järelduse, et endist vabamüürlast ja parempoolset radikaali lihtsalt säästetakse. Vähemalt Eesti meedias proovitakse jätta muljet, et terrorismi kalduvad ainult vasakpoolse ideoloogia esindajad. Kuidas oleks õiglase kajastamisega? Paneks kõrvuti Šaakali ja Breiviki teod ning otsustaks, kumb ideoloogia viib inimese hirmsamate tegudeni. Tegelikult ei saaks me objektiivset tulemust, sest inimeste teod on aja jooksul erinevalt hinnatud. Näiteks ameeriklaste poolt indiaanlaste massiline tapmine nende surnukehade rüvetamine olid oma ajajärku peegeldavad. Samamoodi ka Iraagis ja Afganistanis toimunud sündmused. Või Euroopas Hamburgi, Dresdeni ja teiste linnade elanike ülekülvamine süütepommidega, mis terroriseeris tsiviilelanikke. Näiteks ühe ellujäänu kirjeldus ilmus alles 2004(?) aastal inglise keeles, mida oli tähendanud 8 ruutkilomeetrise ala süütama põletamine kui tulekahju kuma paistis 120 kilomeetri kaugusele ja linnast põgenes selle järele 500 000 kuni miljon inimest. Need, kes pääsesid rusudes hukkumisest, lämbusid varjendites süsinikdioksiidi kätte, sest tulekahju oli kogu hapniku neilt ära imenud. Või lisame siia Nagasaki ja Hiroshima hävitamise aatompommidega.

Peaks tegema võrdluse, et kumma poliitilise skaala äärmused on inimestele rohkem kannatusi ja surma põhjustanud ja selle järgi siis ka hukkamõistu jagama. Praegu jääb mulje, et vasakpoolsete kohtuasju näidatakse, konservatiivid pääsevad vaid rääkimise ja kirjutamisega ning nende kohta telepilti ei edastata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga