inimesedmajandustoidutööstus

Beebitoidus oli hallitus, mis osutus vähki tekitavaks mürgiks

Rootsi Raadio andis teada firma Semper väikelastele mõeldud toodete müügilt ärakorjamisest, sest mitme toote partiist leiti jälgi vähki tekitavale mürgile. Firma kõneisik teatas, et leitud kogused olid vaid “jäljed” ning allpool ohtlikuks peetavat normi aga toidu ohutuse eest vastutavate ametnike meelest pole ühe kõige mürgisema aflatoksiini  (vähki tekitava) ühendi puhul olemas “ohutut piiri.”

Toodete tagasi kutsumisest teatades rääkis firma Semper vaid toidust leitud hallitusest ega ei maininud mürgise ühendi leidmist.

The fruit bars concerned are Småfolk fruity stix bananas and dates and Småfolk oat stix apple and raspberry.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=4788617

Ohtlikuks osutunud tooted on Småfolk banaanid, datlid, õunad ja vaarikad.

Tegemist tundub olevat loodusest pärineva mürgiga, mille allikaks on teatud hallituse liigid, mis teatud tingimuste korral võivad saastada nii põllukultuure kui ka loomade söödaks kasutatavaid taimi http://en.wikipedia.org/wiki/Aflatoxin Kehasse jõudnud mürk kahjustab maksa. Pärast selle lugemist tunduvad kuumutatud toidud kuidagi ohutumad kui pähklid, päevalille seemned või müsli.

Toidutööstuse juures on kõige olulisem küsimus, et kas mürgise toidu avastamine (pestitsiid iiri sealihas, plastik Hiina piimapulbris, jne) näitab tõhusamat kontrolli ja selle tõttu paremat toitu või hoopiski toidu muutumist lihtsalt kaubaks, kus tootja-müüja pole huvitatud lõpptarbija saatusest. Kui noor inimene sureb maksavähki, siis ilmselt oleks väga raske tõestada mingi kindla toiduaine kaudu mürgituse saamist. See teebki asja keeruliseks, et väikeste müüdavate koguste kaudu mürgitamine ilmneb alles kunagi tulevikus. Mis viib minu varasema käitumisreeglini, et osta ja süüa tasub ainult seda toitu, mille koostisest saab ka silmaga peale vaadates aru. Kui see on lihtsalt umbmäärase olekuga toit, siis parem jätta ostmata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga