Poliitikute vahetamine ei muuda kriisi

Kreeka sai reedel uue valitsuse. Lucas Papademos (64) valiti selleks meheks, kes peab nüüd peaministri ametis rahustama riigis juba 2010. aasta maikuus alguse saanud poliitilisi ja majanduslikke keeristorme. Senine peaminister George Papandreou oli nõustunud tagasi astumisega pärast opositsiooniga peetud kõnelusi, et moodustataks uus valitsusliit. Uue valitsuse esimene ülesanne saab olema riigile 8 miljardi euro väljarääkimine troika (Euroopa Liit, IMF ja Euroopa Keskpank) käest ja selleks tundub majandusmees ja varasem Euroopa Keskpanga asepresident Papademos sobivana.

Lähema aja perspektiivis hoitakse veel Kreekat pankrotist, nagu seda on tehtud viimased rohkem kui poolteist aastat. Selle aja jooksul on kreeklaste laenude intressid mitmekordistunud, rikkurid on oma raha kandnud välisriikide (Küpros, Šveits) pankadesse ja tavalised palgasaajad näinud töökohtade kadumist ning hindade tõusu. Ma oletan, et majanduslik ja poliitiline eliit on enamiku palgasaajatega samavõrd “solidaarne” kui seda on näha olnud Eestis. See tähendab, et siis mitte eriti solidaarne.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga