Võla-Ilves Erma kinnistul

Kulutasin Kinnistusraamatus 2,27 eurot ühe kinnistu väljavõttele. See käis Erma kinnistu kohta. Ma sain selle järel teada, et küsimus polnud enam president Toomas Hendrik Ilvese poolt majandushuvide deklaratsioonis ühe tähe või ühe numbri valesti kirjutamises, vaid selles, millise võetud laenudest oli ta jätnud deklaratsioonis avalikustamata. Täpsemalt öeldes lausa 2,28 millise võlakoorma Soome pankade Merita ja Nordea ees.

/…/Toomas Hendrik Ilves on talle kuuluvale Erma kinnistule seadnud esimese hüpoteegi 08.02.2001 summas 200 000 krooni Soomes asuva Merita Bank Plc. kasuks. Intressimäär on 15% aastas, kõrvalnõuete suurus 40 000 krooni. Kümme aastat tagasi välisministri ametis olnud Ilves märkis 17.12.2001 täidetud majandushuvide deklaratsioonis andmetena varaliste kohustuste kohta, et tal on võetud laen Nordea Pangast summas 173 433 krooni. Hüpoteegid kuuluvad deklaratsioonis järgmisse punkti, kuhu Ilves on kirjutanud „Ei ole”. Järelikult esitas välisminister Ilves teadvalt valeandmeid Erma hüpoteegi kohta.

Teine hüpoteek on seatud 11.09.2003 kinnistamisavalduse alusel summas 308 000 krooni Soomes asuva Nordea Bank Finland Plc. kasuks.

Samale pangale on seatud ka kolmas hüpoteek, mis on sõlmitud 18.02.2005 asjaõiguslepingu alusel summas üks miljon seitsesada kaheksakümmend tuhat krooni (1 780 000) ja sisse kantud 1.03.2005 kohtunikuabi S. Jõela poolt. Kokku on Erma kinnistule seatud kolm hüpoteeki kogusummas 2 288 000 krooni./…/

Kogu artikkel https://www.virgokruve.com/781/president-ilvese-salalaenud/

Lisaks deklaratsioonis märkimata jäetud hüpoteekidele, mis on laenudest erineva numbriga punkti all, pole president teatanud ka Erma hoonete eest tasu saamisest, milleks tal on hoonestusõiguse lepingu alusel õigus ja Evelin Ilvese firmal OÜ Ermamaa maksmise kohustus. See võib tähendada, et Evelini firma pole täitnud lepingust tulenevaid kohustusi või siis on Toomas jätnud selle oma deklaratsiooni märkimata.

Kogu artiklit ma ei hakka ümber kirjutama ja viitan lihtsalt tsitaadi juures toodud lingile. Samuti võin seda öelda, et tegelen asjaga edasi ehk teema ei piirdu siiani kirjutatuga. Lõpuks polegi vist väga suur vahe, et kas presidendil on kohustusi 8,33 miljonit krooni või 10,61 miljonit krooni (sh 2,28 avalikustamata jäetud Erma hüpoteegid). Kuid see on küll oluline kui pannakse kirja endale kuuluv maa(tulude ja vara poolele) aga jäetakse avalikustamata sellele seatud kohustused või selle pealt teenitud tulu.

Igaks juhuks kirjutan, et ma usun Eestis sõnavabaduse kehtimisse ja loodetavasti ei tulda sõnumitoojale selle eest kallale, et ma kergitasin natuke katet Võla-Ilvese tehingutelt. Eestil on küll ainult 1 ametis olev president aga ka see peab täitma korruptsioonivastase seaduse nõudeid oma deklaratsioonide esitamisel.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga