inimesedmajandus

Kreekal on 60 miljardit kogumata maksutulu

Lugesin Euronewsi uudist, et Kreekal on sisse nõudmata umbes 60 miljardi euro väärtuses makse. Täpsemalt on küll tegemist vaidlustatud maksunõuetega. http://www.euronews.net/2011/11/17/greece-has-60-billion-euros-in-unpaid-tax-eu-says/

Sellel nädalal ametisse asunud uuele valitsusele on see esimene väljakutse, et kuidas parandada maksude laekumist ja seeläbi aidata katta riigivalitsemise kulutusi.

Meie järgmise aasta eelarve arutelul tõstatas ka Aivar Riisalu küsimuse maksude kogumisest Eestis. Ta tõi näite, et kütuseäris kulus käibemaksu pettustele piiri panemiseks ligikaudu 2 aastat rääkimist ja alles siis jõustus seadusemuudatus, mis nõudis hulgimüüjatelt garantiisid. Kuni selle ajani jäi riigil hinnanguliselt kuni miljard krooni aastas saamata, sest kütust vahendanud firmad lõpetasid käibemaksu tasumise kuupäevaks oma tegevuse, sest kütus oli eelnevalt juba ma müüdud ja enam polnud kellegi käest maksuraha küsida. Ilmselt liberaalse riigi haigus, et firmat on lihtne asutada aga selle tõttu pole kurjade kavatsuste korral ka raske seda hüljata.

Eile olid mitmetes suuremates linnades (NY, London, Rooma, Ateena) protestid raha võimu vastu. See pole enam OWS liikumine, vaid laiemalt kapitalismi vastasus. Nägin teleuudistest ka protestijaid sümboolse kirstuga, milles oli Demokraatia. Üsna tabav sõnum, et raha on demokraatia kirstu sisse pannud ja praegu toimuvad selle matused. Võtame kasvõi inimeste õiguste piiramised ja nende järele nuhkimised riigi struktuuride poolt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga