eesti meediatelevisioon

Lahe sõna: telemasu

Erakanalite ähvardus vabalevist lahkumiseks on kõigest viimane sümptom nähtusest, mille võib kokku võtta sõnaga telemasu. See tähendab majandusliku olukorra halvenemist telekanalites.

Meenutame kasvõi seda kui vabalevis oli 7 telekanalit. Üksteise järel lahkusid või kadusi Kalev Sport, TV6 ja Kanal11. Vahepeal tuli tagasi uue nime saanud TTV aga 5 kanalit on ikkagi vähe, et seda nimetada edukaks digipöördeks.

Ilmselt on erakanalitel õigus, et kaablifirmad peaksid neile programmi ehk sisu eest tasuma. See pole argument, et samad kanalid on vabalt saadaval läbi õhu, sest paketitasu pole kliendile selle võrra soodsam. Telekanalite soov loobuda vabalevis olemisest on täiesti mõistetav, sest seal maksavad nad signaali levitamise kulud Levirale aga kaablifirma võrgus levides makstakse hoopis neile iga liituja pealt väike summa.

Ilmselt taandub kogu küsimus sellele, et kas inimesed on valmis oma monofunktsionaalse pildikasti ehk televiisori välja lülitama ja ühendama ennast kaablifirma võrku. Pole siis vahet, kas see tuleb läbi õhu või telefonikaabli kaudu, sest seal olev signaal on nii või teisiti krüpteeritud ja ilma vastavate seadmeteta infole ligipääsu ei saa.

Ajaloo tarbeks olgu jäädvustatud, et debati Kanal2 ja TV3 vabalevist lahkumisest tõstis taaskord ülesse Urmas Oru artikkel 17. mail http://arvamus.postimees.ee/844236/urmas-oru-minister-komaga-kimpus/

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga