Pankadega suhtlemine on tasuline

Töötav inimene saab panka minna vaid lõunapausi ajal või nädalavahetusel. Nende SEB kontorite uute aegade järgi pole pärast tööpäeva enam panka võimalik jõuda.

Alates 1. juunist 2012 toimuvad kontorite lahtiolekuaegades järgmised muudatused.

 • Rapla kontori I korrus on lahti tööpäeviti 9–17 ja laupäeviti 10–14. II korrus on lahti tavapäraselt tööpäeviti 9–16.
 • Jõhvi kontor on lahti tööpäeviti 9–17 ja laupäeviti 10–14.
 • Narva kontor on lahti tööpäeviti 9–17 ja laupäeviti 10–14.
 • Rakvere kontor on lahti tööpäeviti 9–17 ja laupäeviti 10–14.
 • Põlva kontor on lahti tööpäeviti 9–17 ja laupäeviti 10–14.
 • Jõgeva kontor on lahti tööpäeviti 9–17 ja laupäeviti 10–14.
 • Valga kontor on lahti tööpäeviti 9–17 ja laupäeviti 10–14.
 • Võru kontor on lahti tööpäeviti 9–17 ja laupäeviti 10–14.
 • Rüütli kontori I korrus on lahti tööpäeviti 9–17 ja laupäeviti 10–14. II korrus on lahti tööpäeviti 9–17.
 • Viljandi kontor on lahti tööpäeviti 9–17 ja laupäeviti 10–14.
 • Tornimäe kontor on lahti tööpäeviti tavapärasel ajal 9–18. Alates juunist on kontor laupäeviti suletud.
 • Elva kontori lahtiolekuajad muutuvad ajutiselt: 1. juunist kuni 31. augustini 2012 on kontor lahti tööpäeviti 9–16.

Mõtlesin hiljuti maha tapetud ideele, et kõigil pankadel oleks ühine pangaatomaatide süsteem. Tundub ju tobe, et ühe poe seinas on 2 konkureeriva panga automaati. Ometigi on mul sellest üsnagi hea ja lähedal asuv näide, kus ühes seinas on SEB ja teises Swedbank ning nende vahe on ilmselt 25 meetrit või isegi vähem.

Headel aegadel oli mõeldav, et iga pangasüsteem ehitas üles oma kanalid ja eksponeeris võimalikult paljudes kohtades omaenda logo aga nüüd võiks mõelda ka sellele, et klient maksab need lähestikku asuvad automaadid ja kulud. Mul on ka tunne, et neid automaate täidab rahaga sama firma, sest palju meil ikka neid sularaha laiali vedavaid firmasid saab olla. See näitab, et teatud funktsioonides suudavad pangad teha koostööd aga mõnes teises jälle ajavad põikpäiselt taga oma logo eksponeerimise võimalust.

Ma pole pangas töötanud aga arvan, et ainus põhjus konkureeriva süsteemi jaoks on nende soov oma logo automaadil hoida ja ühtlasi kinnistada inimene oma nime külge. Klient, kes kasutab mõne teise panga teenuseid või saab nende tingimustest teadlikuks, võib ju tulla mõttele hoopis panka vahetada ja kolida oma raha mõnda teise panka. Isegi vaatamata sellele, et meil on pangandusturul üsna väike konkurents, sest kõik kuulub väliskapitalile ja erinevused on lihtsalt väikseid mullistused. Ma olen kasutanud pangakaarti umbes kaks tosinat aastat aga mäletan üsna selgelt seda aega kui tuli interneti kaudu maksmise võimalus ja kuidas räägiti, et selle kanali eelistamine on kliendile soodsam, sest pole teenustasu. Nüüd ei mõtle enam keegi, et kuidas need arvutis toimuvad numbrite vahetamised saavad maksta kui ennem olid nad tasuta. Põhjus on lihtsalt turumajanduses. Nüüd saavad pangad seda raha küsida, sest sularaha kasutamine on märgatavalt vähenenud ja sellega arve tasumise kohti praktiliselt enam polegi. Eks proovige sularahas tasuda elektri või sideteenuste eest.

Just see ülekannetele tasu kehtestamine näitab, et ka eraldi automaate on pankadel kasulik pidada, sest nii ei tea üldsus nende tegelikku kulukust ja pank võib oma äranägemise järgi määrata automaadist raha välja võtmise tasu. Kuulge, see polnud ju ka mitte väga palju aastaid tagasi kui automaadist raha võtmisel polnud teenustasu. Vähemalt mina mäletan küll oma noorusajast, et sai automaadi juures käima harjutud just selle pärast, et seal ei pidanud tasuma teenustasu, mida küsiti kontoris sularaha väljastamise eest.

Tänapäevaks oleme jõudnud isegi selleni, et SEB küsib teenustasu kui soovid sularahas sisse maksta omaenda kontole. Täpsemalt küll küsitakse juriidiliste isikute käest pangakontoris sooritatud tehingult aga need tegutsevad ju läbi füüsiliste inimeste. Sellega suunavad pangad ettevõtjaid veelgi rohkem sularaha kasutamisest eemale ja elektrooniliste kanalite kasutamisele. Jääb üle oodata aega kui teenustasu kehtestatakse ka automaadis sissemakse tegemisel. Äkki seda on juba tehtud? Ma pole siiani seda kunagi teinud ja mul pole aimugi, kas inimese suur soov pangaga suhelda on tema jaoks veel tasuta või tehtud tasuliseks.

Nad (pangad) saavad seda kõike eelnevat teha, sest me oleme täielikult nende konksu otsas.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga