SKP nõrkused meil ja mujal

Eile tuli teade, et India SKP kasv oli 5,3% ja see näitaja on kümnendi madalaim. Aasta algusest mäletan ka Hiina kohta teateid varasemast väiksemast kasvust ja pehmest maandumisest. Lisame siia taaskord tulnud teate, et USA vähendas esialgu välja kuulutatud SKP numbrit. Mulle jääb arusaamatuks, kuidas ameeriklased panevad igal aastal majanduskasvu arvutamisega võssa. Ka eelmise aasta I kvartali ja II kvartali numbreid korrigeeriti hiljem allapoole. III ja IV kvartali omi ma ei jälginud aga miks oleks nendega täpsemini läinud. Tundub, et siit hakkab välja joonistuma muster. Esialgu teatavad nad ühe numbri, mis on näiteks 2 või midagi komadega ja hiljem parandavad selle vaikselt 1 koma millegiks. Nii jääbki inimestele meelde esimesena kuuldud info, sest see oli suurelt pealkirjades.

Olen viimasel ajal ikka kuulanud ja imestanud kuivõrd realistlikud on lääne meedias tehtavad hinnangud eurotsooni võlakriisile ja millises optimismi pilves elame meie ise. Vähemalt need, kes on meedia arvates arvamusliidrid. Meie SKP prognoose vähendati ka selleks aastaks aga sellest eriti pikemalt ei räägita, sest mingi uus skandaal tuleb peale.

Minu subjektiivne arvamus kipub kalduma selles suunas, et maailma majandus on kinni kiilunud ning pole enam riike, mille majanduskasv veaks ka teised riigid kuhjuvate võlgade alt välja. Ilmselt on meid ootamas Jaapani laadne majanduskriis, kus puudub kasv aga võlakoormus on endiselt suur ega taha kuidagi väheneda.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga