inimesedpoliitika

Juku-Kalle Raid pussy riot on “No pasaran”

Venemaa vihkamine on varem IRL-ile toonud hääli ja pärast Tõnismäel edukalt üles keeratud provokatsiooni, mille algatas ja meedias tegi kuulsaks IRL-i eksliige Kalev-Andres Rebane (kapoti-rebane), oligi neil puudu üks uus peateema. Selleks näib olevat nüüd Venemaa ansambli Pussy Riot esinemise toetamine ja kohtu poolt määratud karistuse kritiseerimine.

Antud küsimuses on väga lihtne segamini ajada seaduskuulekas käitumine ja Putini toetamine. Vastupidi öelduna näib seaduste rikkumine olevat kooskõlas Putini vastasusega.

Sellises olukorras on minu jaoks tähtsam seaduste täitmine ja alles selle järel tuleb meelsuse näitamine riigis oleva režiimi vastu. See on ka põhjus, miks minu arvates märatsevad vitud(pussy riot) tuli kohtusse viia ja huligaansuse alusel ka süüdi mõista. See rünnak polnud mitte Putini ega konkreetse kiriku vastu, vaid kõigi usklike suunas. Putin käib kirikus ja lööb risti ette on täpselt sama tavaline kui Lääne riikide presidentide kirikus käimine. Meie Ilves käib kirikus lausa mitu korda aastas, erinevatel tähtpäevadel (Lihavõtted, jõulud vähemalt). Obama räägib ilmselt jumalas oma kõnedes sagedamini kui Putin, sest usklikud on Ameerikas väga tugev valijagrupp.

Need noored naised suutsid iga kaamera ees hüppamise minuti eest saada 1 aasta vangistust ja see on ikka omaette saavutus. Mõtlen seda valmis videot, mitte erinevaid proove. Jah, tegemist oli kokku monteeritud esinemisega, mitte ühe korraga filmitud sündmusega. Täpselt nagu muusikavideo, kus valitakse paremini välja tulnud kaadrid. Võimu kritiseeriv muusika on täiesti normaalne nähtus aga antud kontekstis häirib ka mind selle sündmuse toimumine kirikus. Ütleme nii, et esimese asjana näen ma seal rünnakut kiriku vastu ja alles kuidagi kaudselt Putini vastu. Jääb ka võimalus, et tegelikult olidki naised kiriku vastu ja panid Vladimir Putini sõnad sisse lihtsalt endale ettekäände ja kaitsekilbi saamiseks. See oleks tähendanud, et katsed neid korrale kutsuda oleksid Läänes välja paistnud just sõnavabaduse piiramisena.

See lõks on kinni püüdnud meie koduvillase provokaatori “kommunistid ahju” ideega seotud Juku-Kalle Raidi. Samuti ei olnud koha valikuna Narva juhuslik, vaid seal käib juba kohalike valimiste kampaania. Linnas on tugevalt võimul Keskerakond. Linnapea vastu korraldasid aktsiooni kaitsepolitseinikud aga Eesti kohtus leiti, et süüdistused on alusetud ja linnapea Tarmo Tammiste vabastati kõigist kahtlustest. Nüüd ongi proovitud püsti panna uus kahvel või lõks, et linnavalitsus jääks valele poole riigi keskvõimuga. Miks ma ütlen, et Narvas käib IRL-i valimiskampaania? Sest ma vaatasin ühte venekeelset telekanalit, mille uudistes näidati Narva linnuses toimunud laata ja kaadrisse jäid ka lapsed, kelle käes olid sinised IRL-i logoga õhupallid. Tookord mõtlesin, et milline suurepärane võimalus parteile kampaaniat teha aga nüüd mõeldes näis see olevat lihtsalt avalöök. Ilmselt läheb Juku-Kalle Raid järgmise aasta sügiseks Narva IRL-i nimekirja vedama. Mingit muud põhjust tal 216 kilomeetrit itta sõita kindlasti polnud.

Hoopis huvitavaks läheb Juku-Kalle Raidi toetus järgneva pildi peale, kus on näha Pussy Riot liikmed kohtuistungil.

17. augusti 2012 telekaader Vremja saatest, Pussy Riot ja särk No Pasaran.
17. augusti 2012 telekaader Vremja saatest, Pussy Riot ja särk No Pasaran.

Pöörake tähelepanu paremal oleva naise särgi kirjale “No Pasaran!” Tuletab meelde Eesti kohalikke valimisi 2009. aastal kui Tallinnas oli Keskerakonna reklaam täpselt sama loosungiga. Sellest tuleb välja, et Pussy Riot on täpselt samadel seisukohtadel kui Keskerakond. Miks Juku-Kalle Raid imiteerib Keskerakonda?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga