Kas toetada arstide streiki?

[polldaddy poll=6541610]

Täna oli AK õhtuses saates sotsiaalminister isiklikult kohal ja rääkis oma moraalsest toetusest meditsiinitöötajate palkade tõstmise nõuetele. Samas selgus, et lootust selleks eriti pole, sest järgmise aasta eelarvet alles koostatakse. Haiglatel pole ka kusagilt lisaraha võtta, sest selle aasta eelarve on Haigekassal juba kinnitatud.

Eriti ruineeriv oli kuulata riikliku lepitaja ametikohal olevat laarikut Henn Pärna, kes rääkis lausa ebaseaduslikust streigist. Põhjendus oli umbes selline, et varasemate kollektiivlepingute ja palkade kõrval esitatakse nüüd ka laiemalt poliitilisi nõudmisi, et õed ei peaks teise riiki tööle minema. Mina mäletan, et see mees sai oma ametis jätkata läbi sobingute valitsuses ning ametiühingud ega tööandjad polnud temast sugugi vaimustatud.

Tõsisemalt mõeldes, siis streik meditsiinile raha juurde ei anna. Suurem osa eelarvest on juba varasemate seaduste ja lubadustega (näiteks 2% SKP-st sõjaväele, sest iga missioonil osalev sõdur maksab miljon eurot aastas). Küll võib ta tuua kaasa endale tekist suurema siilu saamise. Tekkib valik, et kelle arvelt siis meditsiinile raha juurde antakse. Näiteks sellel aastal olid eelarve järgi kulutused peretoetustele suurusjärgus 4 miljonit väiksemad, kuigi vanemahüvitisele need kasvasid. Samas suurusjärgus vähem kavandati raha töötutele hüvitiseks.

Minu enda jaoks on streigi toetus täiesti enesestmõistetav. Minu huvid sellest kahjustatud ei saa ja tunnen rõõmu enda õiguste eest seisjate üle. Liialt kaua on praegune valitsusliit oma poliitilise saamatuse nuhelnud töötajate kaela. Seejuures on neil endil majanduskriisist vaid väike ehmatus, sest nende palgad on seotud Statistikaameti arvutatud näitajaga ja see on erinev tippajaga võrreldes vaid 4% ringis. Maksuameti andmed on langenud aga suurusjärgus 18%. Täpsed numbrid tõin välja ühes kevadises artiklis, mida hetkel viitama ei hakka.

Edu arstidele ja õdedele oma streigi korraldamisel ja palgatõusu saavutamisel.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga