Autovaba päev ja sügise algus

Soome uudiseid kuulates sain teada, et 22. september on autovaba päev. Meil tähistatakse vastupanuvõitluse päeva. Ansip tegi selle puhul isegi pöördumise. Ma vihkan neid kommuniste, kellest on saanud anti-kommunistid. Ansip on üks selliseid, kes kommunisti mineviku juurest pööras täielikuks vastandiks ehk anti-kommunistiks.

Tulles tagasi autovaba päeva juurde, siis Vabaduse väljakul peaks olema võimalus tutvuda järgmisel aastal rakenduva uue piletita sõitmise süsteemiga. Õigupoolest on pileti asemel elektrooniline kaart, mida tuleb validaatori (inglise keelest validate ehk kinnitama, kehtivaks kuulutama) ees registreerida. Võiks ju nimetada ka tuvastajaks, sest tegelikult see ju tuvastab sõitja isiku läbi kaardile kantud koodi ja andmebaasides seotud isikuandmete.

Tasuta sõit tähendab seda, et loovutate oma isikuandmed ja muutute tagantjärgi ka jälgitavaks. Mõtlen neile võimalustele, mida sellise andmekogu abil saab teha. Meelde tuleb võimalus otsida ja jälgida inimesi. Enam pole politsei poolt abstraktset teadet, et lahkus oma Kadrioru kodust (näiteks) sellisel kuupäeval, vaid saab küsida, et kes nägi sellisel kuupäeval ja kellaajal trammis number 1 ja selle järel Vabaduse väljaku trollis number 1 sinise jopega meesterahvast, andke teada. Muidugi jääb võimalus ka märksa lihtsamateks kasutusteks nagu tõepoolest reisijate liikumise alusel ühistranspordi võrgu arendamine.

Autovaba päeva taust on selline, et see sai alguse naftakriisi aegadel kui islami riigid olid kuulutanud Läänele boikoti ja kütuse hind oli tõusnud märgatavalt. Midagi taolist võib täheldada ka prohvetit pilava filmi protestide taustal. Esialgu küll on USA ja tema kannupoisid oma raudsesse haardesse võtnud kõik naftat tootvad islamiusulised riigid ja selle hinnaga araablased enam nii kergelt manupuleerida ei saa.

Eile oli raadios info, et EAS toetab elektrit kasutava jalgratta väljatöötamist, mis peaks suutma kuni 110 kilogrammi raskust inimest vedada koguni 6(!) kilomeetri kaugusele. See oleks inimese kõndimine umbes tunni või kuni 75 minuti jooksul. Pole küll eriline saavutus.

Kell 17.49 algab ka sügis. Tulgu see ilus värviline ja mõistlikult kuiv.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga