blogid ja internettinimesedReformierakond ja IRL salaliikmed

Veerpalu peab läbima Torino proovide järelkontrolli

Mul on meeles 2006. aasta Torino mängud, kus Andrus Veerpalu sai medaleid. Eile tuli teade, et need proovid lähevad uuesti testimisele praeguseks loodud meetodite alusel. Eesmärk on tagantjärgi selgitada dopingu kasutamist.

Eelmisel nädalal oli YLE1 pealt eetris umbes 90 minutiline film “Sini-valkoinen valhe” ehk “Sini-valge vale”, mis rääkis soome suusatajate vahelejäämisest EPO tarvitamisega 1990-ndate lõpus. Seal oli ka Norra, Itaalia ja Kasahstani suusatajaid, kelle vere näitajad olid ebatavaliselt kõrged, mis viitab dopingu kasutamisele. Eesmärk oli parandada vere võimet siduda endaga hapnikku, mille tulemusel paraneb ka lihaste töövõime.

Andrus Veerpalu kõrval peab  ka Kristiina Šmigun läbi tegema proovide järelkontrolli. Tema patustamine oleks muidugi uus skandaal. Veerpalu doping paljastati juba 2011. aastal ja pärast seda on käinud vaidlus teemal, kas mõõtmine oli teaduslikult põhjendatud alustel.  Siiani pole temaga koos töötanud inimesed vaidlustanud mõõdetud tulemuse suurust ja minule jääb arusaamatuks, miks nad lasid sellel üle dopingu alampiiri minna. See on nagu mõne heitealaga või kaugushüppega, kus mõõtmise meetod ehk sentimeetrid on kõigil eelnevalt teada. Meie arvame sellest hoolimata, et meie sportlase tulemust võiks mõõta venitatava mõõdulindiga.

Peaks kordama ühte oletust, mida kuulsin spordiga kursis olevalt inimeselt vahetult pärast Veerpalu paljastamist, et oleks sinisilmsus uskuda sellist juhuslikkust tippspordis. Väidetavalt olevat Veerpalu proovinud kõrvale hoida ka proovi andmisest, ennast peites. See näitab minu jaoks, et ta pidi ise ka teadma üle normi olevatest näitajatest.

Lisasin selle sissekande kategooriasse Reformierakond salaliikmed, sest tema treener Mati Alaver on alates 28.03.2001 Eesti Reformierakonna liige ja üks kuuldus oli isegi selline, et see “doping” oli talle tehtud keeldumise eest selle partei nimekirjas kandideerida. Selle vastu räägib mõnevõrra organiseeritud kampaania “Usun Andrust”, mis võis tulla kasuks ka Andrus Ansipile. Sellel parteil oli ju loosung “Võid kindel olla”, mis on just uskumisele rajatud.

Kokkuvõttes tuleks uskuda, et Andrus Veerpalu ja Kristiina Šmigun läbiksid 2006. aasta Torino proovide järelkontrolli ning nende medalid ei saaks kahtluse alla seatud. Mina tahan uskuda, et meie sportlased saavutasid oma tulemused kõiki reegleid jälgides.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga