inimesedmajanduspoliitika

Majanduse langemine ei anna rahu

Tuleb ju täitsa ilus sirge Eesti SKP langemisest alates eurole üleminekust 2011. aastal kui see oli 9,6%, siis 3,9% ja 0,8% mullu ning I kvartalis -1,9%.

Eesti SKP kahaneb eurole ülemineku pärast.

Eesti SKP kahaneb euro kasutusega alates 2011.aastast. GDP of Estonia is in constant decline after adoption of euro in 2011. Graafik Virgo Kruve, andmed Eesti Pank.

Numbritest enam hirmutab mind vähemalt 3 aastat järjest olnud langemine või vähenemine. Selle kõige juures ei jäänud minule vähemalt muljet, et midagi oleks süsteemselt halvasti olnud, nagu nüüd numbreid vaadates võib selgelt järeldada. Vahepealsel ajal edastati ju rohkesti igasuguseid prognoose, et kuidas majandus kasvab ja mis muu kõik hästi läheb. Kui kunagi on olnud aastaid ühesugune kasv 6% ja enam, siis on lihtne uskuda ka selle kordumist. Tegelikult ei pruugi see üldsegi nii minna.

Samuti on hirmutav, et meedias kõlanud selgitused praegusele miinusele tunduvad minule sisutühjadena. Kindlasti jäi kõlama, et talv oli soe ja selle tõttu inimeste kulutused väiksemad ja see olevad 0,5 protsenti miinusest ehk ligikaudu veerand. Ülejäänu olevat tulnud eksporditurgude nõrgast nõudlusest. Andke andeks aga ekspordiga tegelevaid ettevõtteid on meil väga vähe ja ülejäänud enamus tegeleb siseturuga, mis eelmistel aastatel ka vedas majanduskasvu. Sisuliselt oleme olukorras, kus sisetarbimine sooja talve tõttu kannatas (soojaarved olid väiksemad) ning välismaalt ei tule enam allhanke tellimusi varasemas mahus, sest ka seal on probleemid.

Mulle tundub, et Andrus Ansip teadis ette seda kurba seisu ja lootis valitsuse remondiga majandusele anda uue hingamise. Valimistel oli sellest ilmselt kasu, sest uus noor peaminister pole veel inimesi vihaseks ajanud ja pole aru saadud, et rongijuhi vahetamisest midagi ei parane.

.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga