blogid ja internettinimesedmajanduspoliitika

Subjektiivsed meenutused. Sissekanne 555

Aastast 2009. kokkuvõtteid tehes peaks ütlema, et loobuda tuli paljust, korrigeerida mõnesid otsuseid ja selle juures tunda heameelt, et pole mitte kõige hullemini läinud. Nagu on kombeks lohutada, et kusagil on veel halvemini ja hullemini läinud (Eestit võrreldakse Lätiga, inimesed ennast töötutega jne).

Välispoliitika

Aasta algas paljulubavalt kui Barack Obama vahetas välja konservatiivide presidendi Georg Walker Bushi. Euroopa Liidus olid Tšehhi ja Rootsi eesistuja perioodid. Kinnitati ära Euroopa Liidu põhiseadus ehk Lissaboni lepingud.

Maailma riikide majandus jätkas allakäiku ja seda hoolimata riikide keskpankade poolt raha laenudena juurde andmise ehk majandusse pumpamisele. Euroopa Liidul on võimalus maailma suurima majanduse alana saada majanduskriisist välja vedavaks mootoriks. USA on ennast sõjardina diskrediteerinud ja keegi ei taha tema dollarite eest enam kaubelda. Isegi Iraani võimude kangutamine käib mitte demokraatia ettekäändel, vaid lootuses avada seal McDonaldseid. Teatavasti Islandi riigi pankroti järel sulges sealne McDonalds uksed.

Ebaõnnestunuks tuleb lugeda Londoni G20 tippkohtumine ja Kopenhaageni kliima konverents.

Majanduskriis vahetas riikides valitsusi. Näiteks Läti, Island, Slovakkia ja ilmselt veel mõned.

Jätkuvad Iraagi ja Afganistaani sõjad. Palestiina riiki ei paista endiselt ja on lootus algaval Hispaania eesistumisel, et terroristlikke meetmeid (targeted killing, turvatarad ja okupandi meetodid) rakendav juudiriik Iisrael oleks sunnitud lõpuks rahu sõnade asemel ka selleks reaalselt samme astuma. Siiani on ta ainult sõdinud oma naabritega: 2006. augusti invasioon Liibanoni ja 28. detsembril 2008 alanud tapatalgu maailma tihedaima asustusega Gaza koonduslaagris, kus tapeti 1200 tsiviilisikut ja purustati kohalik infrastruktuur ning kõik riigi alged.

Aprillis algas ka seagripi paanika meedias ja see kulmineerus WHO poolse sobinguga ravimite valmistajate kasuks, et pärast pandeemia reeglite muutmist hakkaksid riigid ostma rahvastikule vaktsiine ja garanteeriksid sellega 7 000 000 000 € suuruse kasumi Roche korporatsioonile.

Eesti riigis.

Jaanuar oli Marikuu ehk sotsiaalminister reformierakondlane Maret Maripuu tabati mitmelt vassimiselt ja veebruari algul asendati ta Hanno Pevkuriga.

Jaanuari algul mõisteti samuti kohtus õigeks Pronksiööde korraldamises kahtlustatud Reva, Sirõk, Klenski ja x. Sellega osutus Tallinna segi peksjaid karmide karistustega ja isegi deporteerimisega ähvardanud A. Ansipi ministrite ja president Toomas Hendrik Ilvese sõnad kärbse mustaks aknaklaasil.

Aprill ja mai oli rasked ajad valitsusele, sest Sotsiaaldemokraatlik Erakond visati üle parda. Ustav puudel oli varem kandnud nime ka Mõõdukad ja olnud Mart Laar´i valitsuses aga nüüd pani 2 aastat möllav majanduskriis ja kahed valimised neid loobuma pimedast toetusest parempoolsetele parteidele.

1. mai toimub palju kära üle riigi kogunenud jututubades Minu Eesti. Osaleb 10 % korraldajate loodetud inimestest ehk mingi 11 tuhat. See on IRL-i inimeste toetatud uue taskupartei rajamise projekti läbi kukkumine (Minu Eesti oli IRL-i liikme MTÜ nimi ja nende endine liige taotles ka sellist kaubamärki).

Mai – Eesti saab Eurovisioonil 6. koha. Venemaa, kes on meid propagandaga tulistanud alates baaside välja viimisest 1994. annab Eestile 8 punkti (III koht). Sama palju annab meile lähim sõbralik suurriik Poola (rahvastik 39 miljonit). Seejuures ei olnud 139 miljoni venelase seas Eesti keelest aru saajaid

7. juuni Euroopa Parlamendi valimised. Reformierakond lubas võtta 50 % kohtadest aga läbi häda sai 1 mandaadi. Keskerakond suurendas 100 % enda esindatust Brüsselis ja Strasbourgis. SDE põrus ning sai ühe emigrandi pileti A. Ansipi valitsuses rahandusministri ametit pidanud Ivar Padar´ile.

22. juuni öösel valmis ligi 7 kuud tähtajast hiljem Vabadussõja monument, mille ehitamiseks annetasin ka mina raha. Sammas sai särada vähem kui kuu ja hakkas siis punaseks tõmbuma või valguse kadumise tõttu pimedaks jääma.

1. juuli jõustub 2 % võrra tõstetud käibemaks. Erakonna Eestimaa Rohelised puugid häältega saab seadus rakendatud vaid 5 tööpäeva jooksul. Firmades tekkib hindadega segadus aga riiklikult kompenseeritakse see vist ainult 1le firmale.

20. august Vabaduse väljaku suurejooneline avamine. Olin kohal ja tunnen sellest heameelt.

Sügisel lahkuvad poliitikast ja Riigikogust 2 IRL-i poliitikut. Suhkrutrahvi miljardi Eesti Vabariigi kanda jäämises osalenud Taavi Veskimägi saab moodustatava Eleringi etteotsa, sest tema sõnavõtud olid kritiseerinud valimatult ka sama erakonna ministreid ja kohati jäi mulje, et tema on parlamendi opositsiooni teravaim esineja. Samuti lahkus Ott Lumi, kes ei saanud ilmselt nii väljapaistvat uut töökohta ja kuldset käepigistust Juhan Parts´i käest. Tema lahkus ilmselt Kaur Hanson´i pedofiilias süüdi mõistmise taagaga kokku määrimise ennetamiseks või siis olid nende ühised “Õnn ei ole rahas” projektid edasist poliitikas olemist diskrediteerivad.

18. oktoobril toimuvad kohalikud valimised, mis on edukad valimisliitudele ja Keskerakonnale aga ebaedukad Eestimaa Rahvaliidule, Erakonnale Rohelised ja valitsuse paremparteidele. Indrek Tarand kukkub haledalt läbi oma katsega väärata Tallinnas rohelise lohe võimu. Selle asemel kodustatakse Püha Jüri hale kloon Jüri Pihl ja temast saab vanker Edgar Savisaare linnavalitsuses, millega rühitakse KE-s heale tulemusele ka 2011. märtsi parlamendi valimistel.

November jätkub Eestis seagripi paanika ja meedia raporteerib küll haigestumisi ja teiste riikide infot lausa mitu korda päevas.

Tuleb avalikuks reformierakonna liikmete Jaanus Rahumägi ja Robert Antropovi skeem Pärnu firmaga Droom, kus reklaamibüroo poolt korraldatud 2007. parlamendi kampaania osad kulud jäid ametlikes aruannetes kajastamata ja neid tasusid hoopis firmad. Aasta lõpus tehakse algatus, et edaspidi on ka Kristiina Ojulandi laadne kandideerija toetamine võrdsustatud erakonna sponsoreerimisega ja seega juriidilistele isikutele endiselt lubamatu.

Detsembris alustab luteri kirik 12. detsembril (mälu järgi) ehk päris kindlasti nädal enne jõule juba selle jõulurahu välja kuulutamistega. Toimub Jõgeval.

Riigikogus läbib kiirkorras lugemise ja kehtestamise kõrgemate ametnike uute palga määrade eelnõu mille järgi alates 2011. märtsis on presidendi, parlamendi spiikri ja riigikohtu esimehe palk 5300 € ja seda vaatamata praegu kehtivatele seadustele, mille järgi on ainus maksevahend kroon. Ühiskonna võimalik arutelu selle teema üle tambitakse maha Jüri Pihli ümber skandaali tekitamisega, kus kaitsepolitsei kistakse Reformierakonna poliitikasse.

Sellel blogil aga läheb hästi. Keskmiselt 1 sissekanne päevas ehk kuu kohta minimaalselt 32 ja maksimaalselt 70 postitust.

blogi statistika virgo kruve kuude kaupa
blogi statistika virgo kruve kuude kaupa

Eriti soojaks teevad südame aga 2 viimase kuu juhtumit, kus varasemad töökaaslased on maininud minu blogi peale juhtumist ja selle lugemist.

Loetavus aasta viimaseks päevaks.

blogi statistika virgo kruve
blogi statistika virgo kruve

Samuti on edukas Euroopa Parlamendi ja kohaliku omavalitsuse valimisteks sisse seatud blogi valimised2009.com mis leiab käesoleval aastal rohkem kui sada tuhat lugejat.

blogi statistika valimised2009
blogi statistika valimised2009

Sellega oleks minu poolt ka tähtsamad 2009. sündmused üle korratud.

Kui midagi olulist tuleb veel meelde, siis lisan selle siia aastal 2009. kirjutatud postituse number 555 lõppu.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga