inimesedmajandus

Tänasest on pehmete ja armsate kuiv tunne 10 % kallim

Andrus Ansipi valitsus läks veelkord kõige nõrgemate kallale. Alates tänasest ei ole laste mähkmete ja naiste hügieenisidemete käibemaks mitte 9 % vaid hoopis 20 protsent. See tähendab hinna tõusmist vähemalt 10 protsenti.

Hunt jalutab metsas, järsku hakkab põõsas värisema sealt hüppab välja üleni verine jänes. Hunt siis küsib imestunult:
“Mis sul juhtus?
Jänes ülbelt vastu:
“Ah, tead kaklesin emalõviga ja antsin talle kõvasti tappa, noh kuid ise sain ka paar kriimustust!”, ning jooksis edasi.
Hunt siis jalutab imestunult edasi, kui järsku hüppab põõsast välja emahunt, ise väga närviliselt küsides:
“Kuule hunt, ega sa ei näinud kuhu mu Alwaysi sidemed jooksid?”

Oma olemuselt on käibemaks lisandväärtuse maks. Seda rakendatakse kauba või teenuse sellele osale, mille firma on sisse ostetud materjalide hinnale juurde lisanud. Kaubanduse puhul kui müüdav asi ei ole Eestis toodetud (mähkmed ja naiste hügieenitarbed on 100 % välismaalt imporditud), võib seda nimetada ka müügimaksuks. Kui varem võttis Eesti riik iga müüdud mähkmete paki pealt 9 % müügimaksu (nimetati käibemaksuks), siis nüüd tahetakse lõpptoote hinnast saada juba 1/5 ehk 20 protsenti. Kui varem maksis toode näiteks 40 krooni, siis sellele lisandus käibemaksu 3,6 krooni aga alates tänasest 8 krooni. Seega on hinna tõus varasema 43,6 krooni pealt 48 krooni peale 10 protsendi ringis. Seejuures ei ole ükski tarneahelas osaleja tarbija jaoks toote väärtust parandanud.

Ilmselt saavad mehed valitsuses varsti aru, et see polnud hea nende pereelule ega laste sõbralik mõte. Kui möödunud sajandil võis õlle hinna tõus kukutada valitsusi, siis mina olen kuulnud ühe NSV Liidu kokku varisemise põhjusena hoopis nõukogude naisi, kes ei olnud rahul tookord saada olnud aluspesuga ja ihalesid läänelikku kaupa sh sukkpükse.

Tuginedes 2007. ja 2008. aasta sündide arvule ja keskmisele mähkmete kasutusvajadusele hindas sotsiaalministeerium, et riigieelarvesse laekub imikumähkmete ostust ligikaudu 30 miljonit krooni aastas rohkem.
Otsus vähendatud käibemaksumäära kaotamiseks oli tingitud Euroopa Komisjoni algatatud rikkumismenetlusest imikumähkmete vähendatud käibemaksumääraga maksustamise kohta.
http://www.tarbija24.ee/?id=243995

Mõelda vaid, tervelt 30 miljonit lisakrooni saadaks väikeste laste ja naiste kuiva tunde pealt riigieelarvesse lisa.

Heil Ansip, heil €!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga