inimesedmajanduspoliitika

Statistiliste andmetega tõestatud: Laar valetab jälle

Kirjutasin täna ilmunud Kesknädalale artikli, kus Haigekassa andmete alusel näitasin, et üheksa kuu jooksul 30. juunist 2009 kuni 31. märtsini 2010 kadus Eestis 53 203 inimese töökoht! Esmakordselt suurenes töökohtade arv 3767 võrra 30. juuniks 2010. Seega on IRL-i lubadus mullu suvel 50 000 töökoha loomisest andnud täielikult vastupidise tulemuse. 12 kuu arvestuses kadus 30. juuniks 2010 hoopis 49 436 inimese töökoht

Milles seisnes IRL-i esimehe ja Riigikogu fraktsiooni esimehe Mart Laari valetamine?

19. augusti Postimehe Argo Ideoni artiklist „Laar: kullavihma seekord enne valimisi ei tule” loeme: „Töötukassa statistika järgi, kus on töötuna arveloleku lõpetamise põhjused, on isegi konservatiivselt võttes möödunud aasta algusest tööle läinud 62 477 inimest.”

http://www.postimees.ee/?id=301647

See tähendab, et Mart Laar tõmbas võrdusmärgi töökoha saanud töötute ja neile uute töökohtade loomise vahele. Artiklis võrdlen ma sellise järelduse tegemist järgneva süllogismiga:

“Esimene aste: Kõigil koertel on neli jalga. Teine aste: Minu kassil on neli jalga. Kolmas aste: Järelikult minu koer on kass.” (Jonathan Lynn ja Antony Jay 1999, lk 492).

Tulemus on absurdne igale 5B klassi õpilasele, kuid mitte märtsis kolmandat korda peaministriks pürgivale Mart Laarile. Kuidas muidu võis ta kõik tööturul varem eksisteerinud töökohale asunud töötud liigitada nende loodud töökohtade saajaks. Tegelikult toimus ju töökohtade ümberjagamine, inimeste loomulik töökohtade vahetus, kus osad inimesed lahkusid, teised koondati ja säilinud kohtadele võeti uued inimesed, näiteks töötute hulgast madalama palgaga.

Mis kõige hullem, siis Mart Laar ei ole sellises järelduses üksi. Sama väidet kordas 21. augusti Delfis ka IRL-i Riigikogu liige Margus Tsahkna, kuid seekord juba ilma viiteta eelmisele aastale ning jättis mulje, et kõik töökohad said loodud 2010. aastal.

Allikas: Margus Tsahkna intervjuu 21. august http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/margus-tsahkna-sel-aastal-on-tekkinud-62-477-uut-tookohta

Ma ei ole mures IRL-i katse pärast oma lubaduse täitmist tõestada. Pigem olen mures, et äkki see ongi Mart Laari ja tema tsiteerija Margus Tsahkna vaimne tase? Nad teevadki järelduse, et kui töötuid jääb vähemaks, siis nad saavad “uusi” töökohti ja meie lubadus on seeläbi täidetud. Kui koeral on neli jalga, siis koer on kass, sest me lubasime inimestele 50 000 kassi.

Ma pean seda üsna tõenäoliseks, et IRL-i esimees tegelikult nii ongi järeldanud. Ta pole teadlik Haigekassa andmetest, ta pole kahelnud oma vaid Töötukassa andmetele tuginevas järelduses, et kõik töökoha saanud töötud said uusi töökohti. See seab ühiskonna ette aga tõsise küsimuse nende meeste pädevuse kohta. Kui nad eksivad vaid 12 kuu peale lubadusi andes 180 kraadi (vastupidises) suunas, siis milliseks kujuneb viga näiteks 48 kuu (Riigikogu mandaat) perioodiks?

Ma pean üles otsima selle Laari enda kirjutatud raamatu, kus ta põhimõtteliselt väitis oma I valitsuse reformide edukuse aluseks selle, et ükski ministritest ei teadnud mida teha (polnud erialast haridust) ja selle tõttu olid nad vabad igasuguste reformide tegemisel. Ma kirjeldaksin teda lausa profaanide* peaministrina. Meenutage, justiitsminister Kaido Kamal oli keskharidus ja ta pidi looma uuele riigile õigusruumi. Siseminister Lagle Parek oli endine dissident, kes suure osa elust mõtles süsteemi lammutamisele kriminaali seisukohalt kuid nüüd pidi looma eeldused kodanike turvalisuseks. Teiste ministrite kohta võiks ka ilmselt sarnast järeldada aga nende kohta ei ole mul taolisi seiku lihtsalt meeles.

* võhik. Vastand sõnale professionaal.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga