inimesedpoliitika

22. juuli oli ajaloos terrori päev

Vaatasin, et Norras toimunud rünnakud oli ajaloos vägagi tähendusrikaste sündmustega kuupäeval. Sellel päeval lasid juudi sionistid õhku Kuningas Davidi hotelli Jeruusalemmas (hukkus 91 inimest), sest nad ei olnud rahul brittide teostatud Palestiina poliitikaga ja soovisid nendel aladel Iisraeli riigi asutamist. Hukkus 91 inimest, nüüd Norras 93. See oli 1946. aastal aga 4 aastat varem oli alanud Varssavi getost juutide deporteerimine. Keskajal oli olnud lahinguid seoses ristisõja ja hilisemate kuningatega aga neist ei oska ma ühtegi tähtsustada. Kes tahab, otsib ise seoseid edasi: http://en.wikipedia.org/wiki/July_22

Ma pole sugugi rahul Eesti meedias toimuva juhtumi kajastusega. Kui sellega tegeleb norralaste omanduses olev meedia, näiteks Postimees saatis Argo Ideoni sinna raporteerima olukorrast kuningriigis, siis see on veel arusaadav. Kuid miks peab avalik-õiguslik raadio samuti selle üle arutlema? Ennekõike viitan Vikerraadio saatele “Uudis+”, mis kajastas seda ka kahe intervjuuga ja jätkas hiljem Reporteritunnis.

Norra massitapja kajastamine
Norra massitapja kajastamine

http://vikerraadio.err.ee/saade/uudispluss/2583

Kui arutletaks selle haige konservatiivi tegevuse motiivide üle, siis võiks ühiskond sellest ka targemaks saada, et teatud mõttemallid tuntaks juba eos ära ja surutakse maha, mitte ei lasta neil kasvad Adolf Hitleri realiseeritud võimuks.

Eestis on ka üks blogija, kes hakkas avaldama selle haige mõistusega rüütli koostatud teost. Nägin vaeva ja leidsin selle ka veebist üles aga paarikümne lehekülje järel sain aru, et selle lugemine on nagu avalikus tualetis käimine: halb vaadata ja lõhn pole ka meeldiv. Ma ei ütle, et see info tuleks nüüd ära kustutada või maha vaikida aga kindlasti pole mõtet seda tõlkida või selle üle debateerida. Selle viimasega anname signaali, et meedias uuskünnise ületamiseks tuleb tappa ligi 100 inimest ja öelda, et kui tahate teada minu käitumise põhjust, siis lugege minu manifesti internetis. Kunagi trükimasinate ajastul oli USA-s samuti ajakirjandust ja teadlasi ründav terrorist Unabomber. Tema lõpetas oma tegevuse kirjapommide saatmisel pärast nõutud kujul manifesti avaldamist ehk ühiskond laskis tal uudisruumi edastada oma sõnumi. Tema küll lõpetas oma tegevuse ja selle kirjastiili järgi tunti ta ka ära, kuid see oli ikkagi nõrkuse märk, mida antud juhul kopeeriti. Tuletame meelde ka Soome koolis tulistanud väärastunud inimest, kes oma manifesti edastas maailmale youtube video kaudu.

Lõpetuseks peaksin kordama ühte mõttetera: Edukas revulutsionäär on riigimees, edutu — terrorist. (Erich Fromm)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga