majandus

Postimees põeb Tallinna riigihanke pärast

Käesoleval aastal teeb Pealinna ja Stolitsa ajalehti Eesti Ekspressi Kirjastuse AS 2,95 miljoni krooni eest ehk üle 100 000 krooni ühe numbri tiraaži hinnaga. Minu postkasti või trepikotta pole ükski ajaleht jõudnud. Senine tegija Postimees AS ei kvalifitseerinudki.

Nüüd otsitakse konflikti reklaamihankest. Ma oleksin pigem imestunud kui sellest Tallinna keskkonnaameti korraldatud riigihanke konkursist poleks hakatud skandaali keerutama, sest IRLi inimestele Vabadussõja võidusamba promomise eest 150 tuhande maksmisest saime teada alles sellel kuul. Ivo Rull teenib iga päev umbes 500 krooni, et krohvida üle ristisamba maketti (sammas on siiani vaid paberil ja arvuti joonistel).

Kuid tuleme nüüd tänase Postimehe artikli juurde tagasi. Artiklis esitatakse väide, justkui oleks pakkumise esitamise tähtaeg liialt lühike (14 päeva on pool kuud!) või reklaamitegelastel puhkuste periood (1,4 miljonit peaks olema piisav ahvatlus puhkuse katkestamiseks ja jalgade kõhu alt välja võtmiseks). Eriti kummaline on etteheide Eesti Reklaamiagentuuride Liidu juhatuse liikme Katrin Kulli suust, et

nõutakse osalejatelt töötajate haridust tõendavaid dokumente, infot varasemate riigihangete täitmise kohta ja koguni nende tehingute maksumust. «Viimase nõudmise puhul on enamiku firmade jaoks tegemist konfidentsiaal­se infoga,» tõdes Kull. Postimees

Esiteks küsitakse infot ju varasemate riigihangete ja nende maksumuste kohta. Seda pole küsitud, millisele erakonnale kampaaniat tegite ja kui palju see maksis. Tõenäoliselt ei laseks selline info Rull&Rumm reklaamibürool osaleda, sest vaevalt neilt keegi peale partei valimiskampaania kunagi suuremat on tellinud.

Jaanuarist juunini on vabadussamba sihtasutus maksnud suhtekorraldusfirmale Rull & Rumm iga kuu keskmiselt 15 125 krooni.

Mullu sai erafirma sambale parema maine loomise eest riigilt kaitseministeeriumi teatel 32 000 krooni. Delfi

Seega on Maitsetuse monument nõudnud käesoleval aastal 90750 krooni eest maine parandamist, kuigi tulemuste põhjal on see aina rohkem mülkasse vajumas. Kaitseminister Aaviksoo pidi 11. juulil teatama lausa avamise edaslükkumisest teadmata kuupäevaks järgmisel aastal.

Sambavalitsus matab siia Eesti edu
Sambavalitsus matab siia Eesti edu. 1 aasta jooksul on majanduskasv langenud 7,1 protsenti!

Niipalju kui olen lugenud reklaamihankeid, siis seal nõutakse ka üsna samu asju ning info eelnevate hangete ja maksumuste kohta on vist lausa seadusest tulenev nõue (kas pole eelnevate täitmisel kohtusse kaevatud).

Nüüd oleks aeg ära selgitada pealkirjas viidatud Postimehe põdemine Tallinna riigihangete pärast. Algul kirjutasin vaid, et Postimees AS ei kvalifitseerinud enam sellel aastal ajalehtede Stolitsa ja Pealinn tegemisele. Saatuslikuks sai kujundajate liiga lühike töökogemus ehk tööjõu suur voolavus Mart Kadastiku juhitud meediafirmas.

Pakkuja või taotleja
AS POSTIMEES, 10472757, Gildi 1, Tartu, 51007 Eesti
Pakkuja või taotleja kvalifitseerumine
pakkuja ei vastanud Riigihangete seaduses sätestatud ja hankija poolt kehtestatud nõuetele
Kvalifitseerimata jätmise põhjus: Pakkuja ei vastanud hanekteate punktis III.2.3) esitataud kvalifitseerimise tingimustele, pakkumuses hankelepingu täitmiseks esitatud üks töötaja ei oma vähemalt 5 aastast küljendamise alast töökogemust ning teine töötaja ei oma vähemalt 1 aastast ajalehe või ajakirjandusväljaande küljendamise alast töökogemust
Edukas pakkuja Ei

Riigihanke aruanne
Teate avaldamise kuupäev 18.04.2008
Teate registreerimisnumber 103715
Hanke nimetus Ajalehtede Pealinn ja Stolitsa kujundamine ja trükkimine

Ma pole vaadanud Tallinna seekordseid nõudmisi, kuid mulle tundub, et sellise laialivalguva teema kui reklaam puhul on igati õigustatud tegijatelt varasema kogemuse ja kvalifikatsiooni tõestamine. Ehituse ja teehoolduse puhul saaks ka valdkonna kauge inimene aru kui hoonel esinevad kasutusvead või haljasalad on niitmata kuid reklaam on selline aju manipuleerimise valdkond, kus tükitöö või meetriga tulemust üle mõõta ei saa.

One thought on “Postimees põeb Tallinna riigihanke pärast

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga