inimesedpoliitika

Oma vastase käest kuuled tõde

“Kes alustas Esimese ja Teise maailmasõja, kes alustas Korea sõda, kes alustas Vietnami sõda ja kes tungis Iraaki ja Afganistani?” Selline küsimus kõlas eile ÜRO assambleel Iraani presidendi Mahmoud Ahmadinejad´i suust. Sellele järgnes lääneriikide delegaatide väljamarss. Neil on üldse tavaks saalist lahkuda kui kuulevad enda riigi kohta käivat kriitikat. Proovivad omamoodi ennast teistsuguste arvamuste eest kaitsta, olles veendunud oma tõe ainuõigsuses. Minu arvates on mõnikord vajalik kuulda ka teistsuguseid (kriitilisi) arvamusi. Veel tema kõne katkendeid:

It is clear as broad daylight that those who were responsible for the slave trade centuries ago, the colonialists, those who started the First and Second world wars, under a new guise today, have taken control of the UN security council, and control all the major political and economic institutions of the world today. But are these people qualified to manage the world? Does everyone accept their claim that they are the sole defenders of democracy, freedom and human rights? They have used these bogus claims to attack and occupy independent nations./…/

Can the flower of democracy and freedom blossom from the barrel of NATO guns. Can this flower blossom from NATO bombs and missiles?/…/

Shouldn’t those responsible for the slave trade and colonialism pay reparations (damages) to those countries which have suffered because of slavery and colonialism?

Allikas: Iraani Raadio http://english.irib.ir/news/political/item/79874-president-
ahmadinejads-speech-at-un-general-assembly

Tõlge

See on ilmselge, et need kolonialistid, kes olid vastutavad orjakaubanduse eest sajandeid tagasi, need kes käivitasid Esimese ja Teise maailmasõja, on uue maskeeringuga võtnud võimu ÜRO Julgeolekunõukogus ning kontrollivad tänapäeval kõiki maailma peamisi poliitilisi ja majanduslikke institutsioone. Kuid kas need inimesed on pädevad maailma juhtimiseks? Kas kõik nõustuvad nende väitega, et nemad on ainsad demokraatia, vabaduse ja inimõiguste kaitsjad? Nad on kasutanud neid võltsväiteid iseseisvate riikide ründamiseks ja okupeerimiseks.
Kas demokraatia ja vabaduse lill võib võrsuda NATO püssitorust? Kas see lill võrsub NATO pommidest ja rakettidest?
Kas ei peaks orjakaubanduse ja kolonialismi eest vastutajad maksma kahjutasu neile riikidele, mis on kannatanud orjanduse ja kolonialismi tõttu?

Iraani presidendil on õigus neid keerulisi küsimusi esitada, sest tema riik ei ole välja kasvanud orjatöö kasutamisest. Seda on Ameerika Ühendriigid. Mõnevõrra ka Euroopa kapitalistkud riigid, kus veel paarsada aastat tagasi ei tuntud alampalga, tööaja pikkuse ega ohutu töökeskkonna regulatsioone.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga