blogid ja internettinimesedmajandus

Apple iPhone 5 on trendiahvidele

Mõni päev tagasi oli äriuudiste kanalil tõsine vaidlus, et kas Apple Inc. aktsia hind 700$ on börsil saavutanud oma kõrgeima taseme ja kas on veel mõtet seda osta. Minu arvates on Bernanke ja QE3 kindlad põhjused, et Apple aktsial on veel tõusmiseks ruumi. See on justkui varjupaik inflatsiooni eest. Hind tõuseb kindlasti rohkem kui odavneb dollar (inflatsiooni käigus).

Ühes teises uurises arutleti, et uus telefon võiks USA SKP-le juurde anda lausa pool protsenti. Vau, see oleks küll väga suur saavutus. Tahaks kohe teada, et kuidas see saavutatakse kui telefonid tehakse odava tööjõuga Hiinas ja toimub USA tarbijate raha liikumine ühe börsil noteeritud firma tasku. Mingit lisaväärtust ega avastust sellest ju ühiskonnale ei tekki, sest helistamine, SMS sõnumid, internett ja skype on ju varasematel telefonidel juba olemas. Ka nendel, mis on teiste firmade poolt toodetud. Seda loogikavaba juttu edasi arendades, siis autofirmade uued mudelid tõstavad ka SKP-d, sest tarbijad peavad varasemad liisingud lõpetama ja nende asemele siis uued autod võtma. Muidugi, tänapäeva kapitalism vajabki järjepidevat kasvamist ja kaupade perioodilist välja vahetamist aga see pole küll majanduse kasvamine.

Mina ise pole eriti trenditeadlik ega ka kaubamärke kummardav. Mul on vaja toodet, mitte sellega seotud nime (mainet). See jätab näritud õuna uus versioon mind täiesti ükskõikseks. Täpselt samamoodi kui sajad miljonid inimesed, kes kummardavad jumala poole ja otsivad sellest enda elule valgustust. Las need Apple fännid ostavad endale tooteid, mis valmivad Hiinas töötajate heaolu ja loodust kuritarvitades, sest see annab neile rahulolu ja rahuldatud inimene on ühiskonnale igal juhul parem kui mossis ja stressis inimene. Kaubamärk võib olla ka inimese ego ehk minapildi määratlemise alus. Selle asemel, et seostada ennast oma võimete, oskuste, saavutuste ja positsiooniga, saab ju määratleda ka ennast kuuluvate asjade kaudu. Meedia on selleks kõvasti müügitööd teinud, et inimesed usuksid raha abil õnne ostmist. Esimese ja teise põlvkonna rikkurid peavadki loomulikuks ühiskonnale ennast ja oma jõukust näidata, hilisemad põlvkonnad on juba ühiskonnas lugupidamise saavutanud. Millist muljet annab telefoniga enda osta pole ilmselt väga üheselt vastatav. Kui ahvile anda kätte iPhone, siis ta jääb ikkagi ahviks, isegi oma trenditeadlikkuse juures.

Kokkuvõttes ei määratle asjad inimest, vaid ikkagi inimene oma oskustega, kas tal oli seda vaja. Sotsiaalmeedia kasutamiseks pole vaja üha uusi telefoni versioone osta, sest ahvid saavad kambas elatud ka ilma tehnoloogiata. Mida muud on facebook, twitter ja skype kui kaasaegne vaste karjale, hõimule ja rahvusele. Selle abil realiseerime oma sotsiaalse kuuluvuse vajadust.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga