inimesed

Maitsetuse monumendi mainele 500 krooni päevas

Vassime-võidu samba rajamine Harju mäele on jõudnud augu kaevamise ja sellesse vundamendi rajamiseni. Maitsetu ristisamba maine kujundamiseks tuleb IRL-i endisele parteiametniku firmale maksta keskmiselt 15125 krooni ehk 500 krooni päevas.

Vassimist Vabadussõja või võidusamba ehitamisel näitab:

  1. Samba ehitamine SA Vabaduse Monument poolt. Konkursi nimetuse järgi oli tegemist Vabadussõja monumendiga. Salaja ning märkamatult on hukkunute mälestusest saanud kogu riiklusele laieneva vabaduse mälestusmärk. Eesti vabadus on selle järgi surnud eestlaste näoline. Tõsi ta ju on, et 17 aastat vabariigi taastamist on tähendanud -41 000 eestlast (eestlaste negatiivne iive on vähendanud rahva arvu rohkem kui hukkus Vabadussõjas või küüditati Siberisse)
  2. Samba ehitamiseks tehtud annetajate nimed pidid raiutama sambakompleksi juures olevale kivist seinale. Seda teatas 2007. suvel koduleht www.vabadusemonument.ee. Praeguseks on sellest saanud vaid lubadus toetajate nimed paberilehtedele trükkida ja siis samba alla matta.
  3. Samba konkursil osalenud töö on muutunud madalamaks, kivi asemel kasutatakse klaasi ja lisandunud on voolav vesi. Vaid igavene tuli on puudu ja noored lapsed auvalves. Lastele oleks kindlasti see mingite teenete eest osutatav au ja neid musterlapsi saaks valida Kaitseministeerium.
  4. Kaitseminister Jaak Aaviksoo teatas 11. juulil, et ausamba avamine lükatakse teadmata kuupäevale 2009. aastal. Sellega vassiti samba avamise kuupäeva, mis pidi olema 28. november 2008 ehk siis 90. aastapäeva pidulik lõpetamine.
  5. Harju mäe nõlvale oli toodud kivi, mis praeguseks on sealt küll ehituse eest ära viidud kuid sellel oli kiri: Siia ehitatakse vabaduse monument. Seega järjekordne näide vassimisest vabaduse ja vabadussõja teemal. Mul on sellest kivist ja tekstist ka pilte, kuid ei hakanud seda siia välja otsima.
  6. Samba ehitajad püüavad näidata ehitustööde seiskumise põhjusena Tallinna Linnavalitsust. Kavandit kritiseerinud kunstnike ühendusi eirati, pehmelt öeldes, või lausa mõnitati.

Foto: Tallinna Linnavalitsuse maja 1 korruse aknal oli väljapanek Vabadussõja monumendi kavandist ja klaasilt peegeldus vastu Harju mägi. Pilt on veidi nihestunud kuid selline hakkaks välja nägema hiiglaslik sammas vanalinna tornide taustal.

Vassime-võidu samba rajamise monumendi ehitustööd. (foto Virgo Kruve 9. juuli 2008 kell 11:04)

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga