inimesed

Sitt küll aga ikkagi eestimaine!

Silikoonist pungil, jah, aga ikkagi ahvatlev vaadata. Eha Urbsalu kaader 22. juuli Reporteri “uudiste saatest” võtab kokku Eesti telemaastikul mõiste UUDISED. 90 % lugudest on umbkeelsetele eestlastele, neist endist, nende väiksest ja tühisest maailmast.

Eha Urbsalu Reporteri saates
Eha Urbsalu Reporteri saates

Olen juba mitmeid aastaid pidanud Reporterit Eesti telemaastiku Saastalipu kõrgel hoidvaks mõttetu inforämpsuga ajaviite tunniks. Mitte ainult selle pärast, et Elo Mõttuse lugusid näidati mõnikord 2 või lausa 3 suve ilma vastava arhiivimaterjali märketa. Samuti ka mitte selle pärast, et ainsad Reporteri jaoks eksisteerivad välisriigid on USA, Iisrael ja mõnikord Saksamaa (sealt näidati kevadel subtiitritega “uudislugusid”) või siis millegi tobeda või katastroofilisega silma paistnud juhtumised. Samuti mitte ka majandusuudiste ja spordi puudumise pärast. Mõnevõrra ehk selle pärast, et uudiste sildi alla näidatakse krimiuudiseid ja autoavariid serveeritakse kohati Eesti tähtsaima sündmusena. Ennekõike aga masendavalt väikse informatiivsuse pärast. Nädal aega ilma Reporterit vaatamata ei teeks kedagi rumalamaks. Äkki hoopis vastupidi, isegi targemaks, sest laseb selle tunni näiteks lähedaste inimestega suhelda ja seeläbi ka mõnel originaalsel mõttel tekkida. Kuid aitab sitapotis pladistamisest. Tuleb siiski tunnistada, et ükskõik kui sitt see Reporteri saade ka ei ole, siis ära tuleb ta ikkagi vaadata, sest ta on omamoodi OMA. Nagu sital käiminegi, et haiseb ja paha on vaadata aga OMA….

TV3 uudiste kohta võiks öelda, et kvaliteedi poolest on nad sita-kollase Reporteri ja maksumaksja raha eest tehtud AK uudiste vahepealne produkt, kuid neil on endiselt palju areneda. Minule, kes vaatab ka inglise ja soome telekanalite uudiseid, ei paku ka nemad mingit vaatamislõbu.

Samamoodi jäävad ka AK teleuudised oma informatiivsusega veel kusagile arengutrepi poolepeale. Seda on kurb öelda kuid isegi PBK uudised 20.30 teevad kohati AK-le ära. Ma saan näiteks teada Tallinnas toimunud sündmusi, tühja mul neist üleujutustest Inglismaal.

Kui nüüd kellelgi jäi mulje, et ma istun päevas üsna mitu tundi nende eestimaiste “uudiste” jälgimiseks teleka ees, siis eksite. Ma nimelt võtan need dvd-le ja vaatan hiljem mitme päeva uudised korraga läbi. Sellega kaasneb küll paar krooni kulu päeva kohta kuid VÕIMALUS IGAVATE KOHTADE PUHUL KIIRKERIDA edasi 8x või 16x kiirusega. Tunnine Reporter on võimalik nii läbi vaadata ainult 1 või 2 loo normaalkiirusel mängimise hinnaga. Lisaks annab salvestamine võimaluse saateid hiljem analüüsida või nende lõike kasutada. Uudistele teatavasti ei laiene ka autoriõiguse seadus, seega levita niipalju kui tahad.

Peab vist lõpetama hakkama. Igatahes selle kõige eelneva kirjutamise ajendiks oli Delfi artikkel suvekuude teleuudiste reitingutest, mille järgi AK oli teenimatult kolmandal kohal.

One thought on “Sitt küll aga ikkagi eestimaine!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga