Soome valitsuse suur miljardite probleem

Andrus Ansipi valitsus kavatseb kärpida koolilaste lõunasöögilt ja korrakaitsega tegeleva politsei ning päästeteenistuse rahadelt. Eelarve on tosina miljardiga miinuses. Soome valitsuse ees seisab ülessanne aga 8 miljardi krooni ülelaekumise kulutamisest.

Morn peaminister Andrus Ansip ja rahandusminister Ivari Padar peavad kärpima koolilaste lõunasöögi raha.
Morni ilmega peaminister Andrus Ansip ja rahandusminister Ivari Padar peavad kärpima koolilaste lõunasöögi raha. (Kanal 2 pilt)

Tänane Soome Aamulehti kirjutab peaminister Matti Vanhaneni (Soome Keskerakond) valitsuse ees seisvast probleemist: kuidas kulutada 500 miljoni euro ülelaekumine? Artiklis toob riikliku majandusuuringute keskuse juhataja Seija Ilmakunnas umbes 8 miljardi kroonise ülelaekumise põhjusena välja oodatust suurema tööhõive. Selleks aastaks eelarvet tehes kavandati 10 000 inimese lisandumisega tööturule, kuid tegelikkuses oli neid isegi 50 000.

Eestis kavandab aga Reformierakonna juhitud valitsus töökohtade kärpimist, et kohandada eelarve võimalusi oma eelmisel aastal tehtud valimislubaduste ja Pronksiöö korraldamisega kaasnenud kulutuste hüvitamiseks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga