SLÕhtuleht tõmbas oma ajaloole vee peale

Panin juba eile tähele, et endisest www.sloleht.ee aadressist sai pikem www.ohtuleht.ee aadress. Ma ei tea kes küll tuli sellise “geniaalse” mõtte peale ilma, et oleks välja töötanud lahendust varasemate aadresside ümber suunamiseks. Mõelge bookmarkide peale! Vähemalt minul on praeguses arvutis märkmeid tehtud huvitavamate artiklite kohta 2006. juulist. Varasema perioodi märkmed on teises arvutis ja kettal ning nende kaasajal paika pidavuse peale ei taha mõeldagi. Tundub siiski, et alates 2007. on artiklite aadressid suhteliselt lihtsalt kaasajastavad, sest sisaldavad domeeni järel näiteks sellist aadressi: index.aspx?v=forum&subtopicID=65454 Hoopis lootusetu on aga taastada 2006. ja varasemaid aadresse, mis olid kunagi kujul näiteks /2006/12/19/uudised/213214/

Muidugi võib väita, et küllab indekseerivad otsingumootorid need lehed ja aadressid uuesti, kuid mina ei ole veendunud, et hakkan sadu viiteid nende järgi uuesti ülesse otsima. See näitab, et uue meedia ajastul kipuvad uudised ja teised ajakirjanduslikud materjalid vähemalt Eesti kontekstis vastu pidama vaid paar aastat. Seega pole need näiteks kasutatavad teadustöö kasutamisel viidetena (näiteks meedia, politoloogia valdkonnas). Tooksin siin vastukaaluks näiteks selle, et BBC raadiokava aadressi olen bookmarki lisanud 21.04.2003 ja see on endiselt kasutatav. Ärge nüüd arvake, et leht poleks vahepeal muutunud. Visuaalselt on ta märgatavalt muutunud.

Siiski ei soovita ma ka paberile trükitud lehti osta või tellida. See on veelgi raskemini arhiveeritav, otsinguks kasutatav ja lisaks väga kulukas makulatuuri tekkimise viis.

Ajalehtede tellimine on raha raiskamine. See virn on 62 cm kõrge, sisaldab 221 ajalehte ja nende kaanehind on 3733 krooni.
Ajalehtede tellimine on raha raiskamine. See virn on 62 cm kõrge, sisaldab 221 ajalehte ja nende kaanehind on 3733 krooni.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga