Kuusnurk iga vee pudeli korgi all

0808862_7pudelit_kuusnurk_korgi_all_p1077079_vaikePole vahet, kas ostad mineraalvett, mullivaba vett või keemiaga värvitud ja lõhnastatud vett, sest kõigi suuremate tootjate korgi alt vaatab vastu – kuusnurk. Pildil on mineraalvee Värska vesi kuusnurgaga kork.

See postitus oli siis rubriigist kuusnurk Eesti elu kõige ootamatumates kohtades. Vahepeal selgus veel selline tõsiasi, et igal arvuti klaviatuuril Enter klahvi kõrval olev tärn kuvatakse enamiku kirjastiilide (Times) puhul kuusnurgana aga Arial näitab seda kui viisnurka.

Pildil siis 7 erinevat tootjat ja nende toodet vasakult lugedes: AS A.Le Coq Tarkuse vesi, OÜ Saare Foods Saaremaa vesi, AS A.Le Coq Värska mineraliseeritud vesi (ehk ilge nimepettus ja tillist tõmbamine), AS Värska Vesi ja Värska originaal, SIA CIDO Grupa Riga LV Mangali joogivesi, OÜ Baranoff OÜ Kasari gaseerimata allikavesi, OÜ Plaines Hansa lauavesi.

Mineraal-, mineraliseeritud-, allika-, joogi- ja lauavee pudelid mis vaatamata erinevatele nimedele on kõik villitud kuusnurka kandva korgi alla. Foto Virgo Kruve
Mineraal-, mineraliseeritud-, allika-, joogi- ja lauavee pudelid mis vaatamata erinevatele nimedele on kõik villitud kuusnurka kandva korgi alla. Foto Virgo Kruve

Samade toodete korgid, mis kõik vaatamata erinevatele tootjatele ja värvidele sisaldavad oma alumisel küljel kuusnurka. Kas see on äkki mingisugune kartell? Kui tuletada meelde mingi jaapanlase (kelle töid ma isegi Rahvusraamatukogus käisin vaatamas ja pildistamas kuid nime nüüd ei mäleta) teooriat “vee mälust” ehk võimest molekulaarset struktuuri kohandada vastavalt saadud sõnumitele, siis äkki on see mingi sümboliga saastamine teadlikult tehtud. Yamoto oli vist tema nimi ja ta väitis, et kui veepudeli vastu panna silt õnn, armastus, rahu või muu hea sõnaga, siis see korrastab ka veepudeli sisu ja seeläbi peaks mõjuma ka selle tarbijale. Tuletage meelde ka Eestis pakutavad Võluvesi nimelist kaubamärki, mis ekspluateerib sama (pseudo)teooriat.

Kuusnurk erinevate tootjate pudeli korkide all.
Kuusnurk erinevate tootjate pudeli korkide all.

Tegelikult peaks küsima skeptikute käest sealt skeptik.ee-st kas vee mõjutamine sõna või sümboliga on üldse teaduslikult pädevalt tõestatud või on see üks hallhülge roosa möla.

[polldaddy poll=1253894]

Täna on selle aasta 6. päiksepaisteline lõuna. Mõnus.

4 thoughts on “Kuusnurk iga vee pudeli korgi all

 • 7. jaanuar 2009 at 13:39
  Permalink

  Erinevad tootjad korkidel – ehk on nende tootmisvahendid samalt tootjalt, see masin, milles on selline kuusnurgaga korgivorm?

  Enivei, Sa oled ilmselt Eesti parim kuusnurgaleidja ja kusagil seal üleval on veel tuhat kuusnurka.
  Jõudu!

  Reply
 • 7. jaanuar 2009 at 14:52
  Permalink

  Vaata neid siniseid korke, seal on kitsaste kiirtega kusnurgad ja mitte selline pontsakas kui hallil või punasel.
  Praegu ma esitan küll subjektiivse väite aga minu mälu järgi oli aastaid tagasi seal kuusnurga kohal mumm või ümar nups.
  Jõudu läheb alati vaja, eriti kui on selline põnev kogumishobi kui kuusnurgad. Kui oleks tegemist risti või kaheksakandiga (8-nurk), siis selles poleks mingit põnevust ja võiks piirduda kultuurilise taustaga. Kuusnurk aga pole Eesti kultuuriruumis veel eriti sagedane ning väärib seepärast jäädvustamist kui võõrliik.

  Reply
 • 10. jaanuar 2009 at 18:20
  Permalink

  ära täna rohkem joo palun

  Reply

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga